Träffa regionala konstnären Jussi Hanhirova

Vår regionala konstnär för år 2024, Jussi Hanhirova, arbetar vid korsningen av konst, vetenskap och teknologi och utvecklar metoder som möjliggör samspel mellan den senaste teknologin och nutidsdans. När mänsklig dans möter beräkningsalgoritmer fungerar artificiell intelligens som en möjliggörare för nya innovationer, vilket ger nya verktyg för koreografiskt arbete.

Jussi strävar efter att skapa en gränsöverskridande dialog om konstens, kreativitetens och artificiell intelligens roll i vårt samhälle och att stärka den individuella och gemensamma upplevelsen av dansens kroppsliga unikhet. Vår regionala konstnär har ett speciellt intresse för rörelseimprovisationstekniker, olika nivåer av kollektiv och personlig rörelsememory samt olika dans- och koreografiska hjälpmedel baserade på artificiell intelligens.

I mitten av den teknologiska revolutionen är mänsklig kreativitet och den kroppsliga upplevelsen av nutidsdans kärnan i konsten. Artificiell intelligens ersätter inte konstnären, utan erbjuder ett nytt sätt att utforska rörelse, känslor och kroppslig berättande. Mänskliga dansare och AI-assistenter ger sig ut på en gemensam utforskning för att skapa grunden för nya konstnärliga möjligheter i den ständigt föränderliga världen av nutida dans.

Enligt Jussi är det viktigaste i livet att behålla en nyfiken och lekfull attityd och att njuta av resan.

Jussi Hanhirova kommer att turnera runt Jakobstad, Pedersöre, Kronoby, Larsmo och Nykarleby kommuner runt skiftet mellan maj och juni, och hålla workshops och framträdanden för en mångfaldig publik.


Öppna, kostnadsfria föreställningar för alla:

3.6. kl. 17.00 Föreställning och workshop på Jakobstads sommartorg
5.6. kl. 18.00 Föreställning i Jakartens lokaler i Jakobstad
10.6. kl. 12.00-18.00 Föreställning och workshops under Kronoby kommuns öppet hus-dag
12.6. kl. 15.00 Föreställning på Brandkårshuset i Jakobstad
15.6. kl. 12.00 Föreställning och workshop på sommarinvigningshändelsen i Karleby

Kalendern kommer att uppdateras!I Vasa kommer vi att få njuta av en workshop ledd av Jussi för yrkesverksamma 17.6. kl. 10-14 och 18.6. kl. 10-12. Workshopen är gratis för våra medlemmar, och du kan anmäla dig via e-post reija.penttinen@pohjanmaantanssi.fi.