Dance of the Fisherman

Koreograf-dansaren Taneli Törmä (DK/FI) och teaterregissören Caroline McSweeney (DK/IE) genomför det tvärkonstnärliga dansverket Dance of the Fisherman på tre öar längs Finlands västkust: Bergö, Korpo och Hailuoto i juli 2024.

Dance of the Fisherman bygger på lokala berättelser från fritidsfiskare, kommersiella fiskare och deras familjer. Föreställningen är utformad som en interaktiv helhet där publiken går runt hamnområdet tillsammans med artisterna. Verket är en kombination av berättande, dans, rörelse och fiske, framfört i en imponerande ljudmiljö med havshorisonten i bakgrunden.

Föreställningarna har skapats i samarbete med lokalsamhällen på västkustens öar. Projektet genomfördes i Danmark, Island, Irland och Färöarna under åren 2021–2022. Verket hade sin premiär i juli 2022 på Passage-festivalen i Danmark

Koncept och regi: Taneli Törmä och Caroline McSweeney | Dans: Janne Aspvik, Riina Kalmi och Taneli Törmä | Ljuddesign: Esa Mattila | Intervjuer med lokala fiskare: Annika Silander | Produktion: JoJo – Oulun Tanssin Keskus och Pohjanmaan tanssin aluekeskus | I samarbete med: Läntinen tanssin aluekeskus | Projektet finansieras av: Taiteen edistämiskeskus, Svenska Kulturfonden, Harry Schaumans stiftelse och Konstsamfundet | Längd: 60 min | Utomhusföreställning | Sträckans längd cirka 1 kilometer

Taneli Törmä är en koreograf-danskonstnär med en lång internationell karriär. Som konstnärlig ledare, koreograf, artist och kurator för LOCATION X vill han utveckla scenkonsten till en mångsidig, interkulturell och innovativ konstform. Törmä har bott och arbetat utomlands sedan 2007, men återvänder till Finland hösten 2024 för att påbörja sitt nya arbete som konstnärlig ledare för Tanssiteatteri Minimi i Kuopio.

Caroline McSweeney är en irländsk teaterregissör som bor i Danmark. Hon har skapat både teater- och platsbundna föreställningar i Irland, Norge och Danmark. Hon är konstnärlig ledare för Locus Theatre Company. Gruppen arbetar med nya experimentella föreställningsformer och internationellt samarbete. McSweeney var en av de konstnärliga ledarna för Teater Momentum i Odense (DK) och är en betydande expert på Viewpoints / Devising i Skandinavien.

Esa Mattila är en finsk ljuddesigner som är baserad i Rovaniemi. Hans huvudsakliga intressen är elektronisk musik, rumsligt ljuduttryck och minimalism. Hans verk har hörts bland annat på Zodiak – Center för Ny Dans, Q-Teatern, Teater Avoimet Ovet, Finlands Nationalmuseum, Karleby Stadsteater och Lahtis Stadsteater. Mattila driver också skivbolaget Detachment Records i Lappland.

BERGÖ
Fredag 12.7. klo 16 & 19

KORPO
Fredag 19.7. klo 10.30
Lördag 20.7. klo 10.30

HAILUOTO, Marjaniemi
Lördag 27.7. klo 16 & 21

Biljetter/ Anmälning

Information inom kort

Bild: Karsten Piper