ÖSTERBOTTEN DANSAR – SEINÄÄ TUIJOTTAVAT NAISET 3.12.2021

“Seinää tuijottavat naiset” är en duett skapad och regisserad av Nina Viitamäki. Verkets koreografi har uppstått i samarbete med dansare Satu Rekola, både material är planerat på förhand och material som skapas under föreställningens gång. 

Verket är inspirerad av ett tillstånd där vi försjunker i våra egna tankar så att allt runt omkring oss försvinner. T.ex. på när vi reser med kollektivtrafik eller sitter på ett café kan vi koncentrera oss på en tanke, en händelse eller plan och stirra ut i tomma luften. Vi ser inte det påtagliga, bara den inre världen. Vi stirrar på väggen, som på en tom målarduk. Ända till…

Rekola och Viitamäki är mycket erfarna och starka men också sårbara humorister. Med inspiration från varandra och publiken engagerar de sina kroppar med världen, där det inte finns för många väsentligheter eller nåt förnuft. För åskådarna skapar de utrymme att glömma vardagens förväntningar och tillåta de egna galenskaperna.

Luta dig bakåt, låt blicken vila i fjärran och låt dina tankar vandra. 

Koreografi: Nina Viitamäki

Dans: Nina Viitamäki och Satu Rekola 

Ljusdesign: Liisa  Kyrönseppä

Ljuddesign: Johanna Storm

Musik: The White Stripes ”Conquest”, Kate Bush ”Moments Of Pleasure”,  Prince ”D.M.S.R.”, Atoms For Peace ”Reverse Running” ja DJ Kridlokk ”Ikinä Kii”

Premiär: KokoTeatteri 21.8.2021 

Längd: c. 45 min

Liisa Kyrönseppä utexaminerades som ljuddesiganre från Teaterhöskolan i 1997. I tillägg har hon studerat arkitektonisk belysning vid Konstindustriella högskolan. Hon har arbetat som free-lancare bl.a. med opera, nutidsdans och miljökonst, samt har varit Kiasma teaterns ordinarie ljusdesinare i 10 år. Hon har samarbetat under åren med bl.a. tonsättare Kaija Saariaho, bildkonstnär Raija Malka och regissör Ilari Nummi. “För mig är det viktigt i ljusplanering att man har utrymmet som en utgångspunkt, och en känsla av lek och improvisation under arbetsprocessen. Jag njuter av att arbeta självständigt, men alltid som en del av en grupp.” 

Satu Rekola utexaminerades 2003 som magister i danskonst från Teaterhögskolan. Hon har arbetat i huvudsak som en freelance danskonstnär.  Hon har arbetat bl.a. med Simo Kellokumpu, Sanna Kekäläinen, Ulla Koivisto, Liisa Pentti, Petri Kekoni, Tino Seghal, Russell Dumas och Hiroaki Umeda. Under 2006-2014 dansade Rekola i Arja Raatikainen Company. Hon har gästat Helsingfors stadsteaters dansgrupp samt Dansteater Minimi och Hurjaruuth. De centrala teman i hennes konstnärliga arbete är de ontologiska frågor som uppstår från inuti dansen, vad är kroppsligheten och somatisk kunskap? Hur förankrar kroppen och perceptionen oss i tillvaron?  

Johanna Storm utexaminerades från Teaterhögskolans Ljus- ljudplaneringsfakultet. Hon har verkat som ljuddesigner i otaliga scenkonstverk, videoverk och utställningar på bl.a Nationalteatern, Q-Teatern, Kiasma-teatern och Zodiak Center för ny Dans. I 2014 tilldelades Storm SVÄLs Äänisäde-pris för ljudplaneringen för Nationalteaterns Kuningas kuolee-pjäs.

Nina Viitamäki utexaminerades i 1997 från Teaterhögskolan som magister i danskonst och har efter det arbetat som freelance -danskonstnär, till det mesta i huvudstadsregionen. Hon har dansar i olika koreografers verk (bl.a. Soile  Lahdenperä, Joona Halonen, Deborah Hay, Alpo Aaltokoski, Mia Malviniemi,  Ari Numminen, Sanna Kekäläinen samt som gästande dansare i Liisa  Pentti+Co under 2003-2018), uppträtt i pjäser (regisserade av bl.a Cris  af Enehielm, Esa Kirkkopelto, Ville Sandqvist) och producerat sina egna koreografier (bl.a. för Täydenkuun tanssit-festivaalen och Zodiak-Centret för ny Dans repertoar).  För Viitamäki är dans en del av hennes identitet och sätt att leva. Hon gillar utmaningar och njuter av att hänge sig.

Nyfikenheten till kroppens rörelser är oändlig.

Köpa biljetter här!