Veli-Ville Sivén

MOMENTS FROM K – BAKOM VERKET

På hösten 2021 firar gruppen tio år av verksamhet med en turné av verket Moments from K. Bakom verket står flera artister, och nu vi blir bekanta med kompositör Ralf Nyqvist.

Ralf Nyqvist (1966) är en musikalisk mångsysslare med rötterna i Svenska Österbotten där han verkar och bor i Vasa. Han har utbildat sig till jazzpedagog vid Kundliga Musikhögskolan i Stockholm. Där studerade han även klassisk komposition tills han valde att byta till studier i jazzkomposition vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Därifrån utexaminerades han som musikmagister år 2000.

Nyqvist har fungerat som kapellmästare vid Wasa teater i 20 år där han medverkat i ca 50 uppsättningar av vilka huvudparten utgjorts av musikteater. Han har även frilansat på andra teatrar så som Vaasan kaupungin teatteri, Åbo svenska teater, Kokkolan kaupungin teatteri och nu senast på Tampereen teatteri.

Som tonsättare och arrangör är han flitigt anlitad av grupper inom olika genrer. Han skriver musik både för konstmusikgrupper och för jazzgrupper samt vokalmusik. Hans repertoar omfattar musik för storband, symfoniorkester samt visor för barn och folkmusik. Han anlitas flitigt som arrangör och kapellmästare av orkestrar och körer och har samarbetat med bl.a. Vasa stadsorkester och deras kammarmusiker samt storband så som Kvarken big band , UMO big band, Bothnia Rhythm Orchestra m.fl.

NYT-ensemble och Mylläri-Nyqvist duo är egna grupper som han producerat material för, som även resulterat i cd-inspelningar. Av hans många uppdrag/arbeten som pianist kan bl.a. nämnas hans medverkan i Ostrobothnia jazz sextett, hans samarbete med saxofonisten Peter Nordwall och nu senast duon Double Image tillsammans med slagverkaren Markus Ketola. Som pedagog har han verkat inom utbildningar för rytmmusik i Österbotten och som utbildare på big band-kurser i hela Finland.

Hur skapade du ett sinnesrum som passade detta verk? 

De första influenserna kom från en tom dansstudio i samarbete med Mia (Malviniemi, koreografi).

Ideérna skapades från att föreställa sig utrymmen i Karleby rådhus och de blev mera konkreta när vi bekantade oss med platsen.Också andra platser i Karleby gav inspiration, som salutorget, Mustakaris stränder och järnvägsstationen. 

På vilket sätt påverkar platsen en kompositör?

I tonsättningsprossen är det viktigt att ta i beaktning utrymmet och kompositionen. Man kan utnyttja platsen var föreställningen sker på olika sätt och betona platsens dynamik t.ex. genom att placera musikerna på olika ställen. I detta verk är musikerna en del av hela platsen och det utmanar till ett modernt uttryck när de får använda ett kommunikativt uttryck tillsammans med dansarna och publiken. I verket kan man också höra en ljudvärld från Karleby där ljud från havet och vinden blandas med Karlebys tvåspråkiga ljudvärld. Tonsättningen baserar sig långt på koreografins rörelsenbanor och också dansarnas läten och andning.

Har du en personlig plats som du fysiskt ellet själsligt återvänder till

De egna sinnesrummen eller ljudlandskap är samma som har använts för verket, dvs. havets landskap och naturen. Men också den urbana ljudvärlden är med, stadens ljud och ljud från olika aktiviteter både kulturella och vardagliga.

Moments from K -verkets föreställningar och biljettinfo hittar du här:

Ti 28.9.2021 Vasa – Vasa stadshus kl. 19
Biljetterna bokas via Regionala danscentret i Österbotten / annika.sillander@pohjanmaantanssi.fi, 045 136 4372
Tors 30.9. Seinäjoki – Kalevan navetta kl. 19.
Biljetterna bokas via Regionala danscentret i Österbotten / annika.sillander@pohjanmaantanssi.fi, 045 136 4372.

Fre 1.10 Jakobstad – Schaumansalen kl. 19
Biljettförsäljning via Schamaunsalen.

Biljettpriser:
Grundbiljett: 28 € / Biljett med rabatt: 18€ (pensionärer, studerande, arbetssökande)
Scenkonstproffs ( med TEME medlemskap): 12,50 €
Gruppbilljetter (min. 10 pers.): Grundbiljetter: 25 € / Grupper med rabattpris: 16 € (pensionärer, studerande, arbetssökande)

Tilläggsinformation.

Bild: Jan Ericsson