Kvartett

MOMENTS FROM K – BAKOM VERKET

På hösten 2021 firar gruppen tio år av verksamhet med en turné av verket Moments from K. Bakom verket står flera artister, av vilka musiker i Mellersta Österbottens kammarorkester vi nu blir bekanta med. I kvartetten ingår Teija Pääkkönen, Annica Brännkärr, Ari Hanhikoski och Ulla Lampela.

Teija Pääkkönen, II Violin, Stämledare

Ulla Lampela, Cello, Vice stämledare

Ari Hanhkoski, Altviolin, Stämledare

Annica Brännkärr, II Violin, Vice stämledare

I intervjun Teija Pääkkönen

Teija Pääkkönen utexaminerades som magister i musik från Sibelius-Akademin år 1996. Som hennes lärare fungerade Pekka Kari och Kaija Saarikettu (violin) samt Paavo Pohjola (kammarmusik). Hon har även studerat vid musikhögskolan i Malmö under Jennifer Nuttall-Wolfs ledning och vid University of Indiana under Yuval Yarons och Mimi Zweigs ledning. Hon har deltagit bl.a. i Mark Lubotskys och Vilmos Szabadis mästarkurser.

Teija Pääkkönen har arbetat som violinist vid bl.a. Helsingfors stadsorkester och som Kouvola stadsorkesters konsertmästare 1995–1998. Hon har varit II violins stämledare i Mellersta Österbottens kammarorkester sedan hösten 1998.

Har ni i kammarorkestern några gemensamma enkla rutiner som ni använder för att anlända i samma sinnesrum före en konsert? 

För oss så skapas och formas sinnesrummet redan när vi repeterar, då vi kan vara lyhörda och hittar det gemensamma uttrycket. Det är också viktigt när stämma instrumenten före en föreställning! Vi upprätthåller också det gemensamma sinnesrummet under en konsert med ordlös kommunikation, uttryck och gester. 

På vilket sätt påverkar platsen konstnären?  

Platsen har en stor betydelse för konstnären och hens arbete. Akustiken är en betydande faktor, men också storleken av utrymmet, mängden av publik och auditoriets storlek och ljussättning påverkar atmosfären. På vissa ställen har också platsens historia och arkitektur en stor påverkan, och kan således influera föreställningen. På vissa ställen är musikerkollegerna elementet som levandegör platsen.

Har du en personlig plats som du återvänder till antingen fysiskt eller själsligt ? 

Fysiskt återvänder jag alltid hem. En annan  viktig plats är toppen av Roskaruka i Karleby, dit jag ofta joggar. Därifrån kan man se ut över staden och ända till havet. Själsligt så återvänder jag alltid till mormors stuga vid sjön vid Tipasoja i Sotkamo och barndomens somrar. 

Moments from K -verkets föreställningar och biljettinfo hittar du här:

Ti 28.9.2021 Vasa – Vasa stadshus kl. 19
Biljetterna bokas via Regionala danscentret i Österbotten / annika.sillander@pohjanmaantanssi.fi, 045 136 4372
Tors 30.9. Seinäjoki – Kalevan navetta kl. 19.
Biljetterna bokas via Regionala danscentret i Österbotten / annika.sillander@pohjanmaantanssi.fi, 045 136 4372.

Fre 1.10 Jakobstad – Schaumansalen kl. 19
Biljettförsäljning via Schamaunsalen.

Biljettpriser:
Grundbiljett: 28 € / Biljett med rabatt: 18€ (pensionärer, studerande, arbetssökande)
Scenkonstproffs ( med TEME medlemskap): 12,50 €
Gruppbilljetter (min. 10 pers.): Grundbiljetter: 25 € / Grupper med rabattpris: 16 € (pensionärer, studerande, arbetssökande)

Tilläggsinformation.