Rickard Borgström: Evoking relational memories of Pine, Spruce, Juniper, Birch, Moss, Lichen, Stone


12 oktober
10.00 – 15.30
Österbottens museum


Hur lyssnar vi till landets klagosånger? Hur kan våra kroppar, genom ljud och rörelse, stämma in i de subtila rytmerna i växtlivet och ekosystemen runt omkring oss?
Genom sinnliga tillvägagångssätt söker vi efter sätt att vara med ekologin som omfamnar de komplexa och ofta motsägelsefulla relationerna mellan människor och den mer-än-mänskliga världen.

Som åskådare bjuder vi in dig att utforska resonansen av åkallan genom ljud och rörelse med oss, de emotionella och ekologiska dimensionerna som den rymmer, och dess förmåga att främja djupare förbindelser med livets sammanvävda väv.

Föreställningen sker i dialog med det skildrade skogslandskapet och alla dess mångfaldiga element i utställningen “Norra vindens skogar” av konstnärerna Ritva Kovalainen och Sanni Seppo. Precis som utställningen reflekterar föreställningen över de ömtåliga kopplingarna mellan människor och den mer-än-mänskliga världen och betonar vikten av att bevara dessa ekosystem och den visdom de bär.

Denna koreografiska praxis har utvecklats i Ekeby naturreservat, sydväst om Stockholm, och Öjens naturskog nära Vasa, inom ramen för forskningsprojektet Performing Ecologies, initierat av Rickard Borgström.

SKAPAD av Rickard Borgström
I NÄRA SAMARBETE MED DANSARNA Rebecca Chentinell och Mikko Hyvönen.

“Evoking relational memories of Pine, Spruce, Juniper, Birch, Moss, Lichen, Stone” produceras av Vasa museer & Regionala danscentret i Österbotten, med stöd av Föreningen Konstsamfundet och Oskar Öflunds Stiftelse, och möjliggörs tack vare teamets generositet och engagemang.

Samtal efter föreställningen
12 oktober
16.00-17.00
Österbottens museum


Efter föreställningen Evoking relational memories of Pine, Spruce, Juniper, Birch, Moss, Lichen, Stone” inbjuder vi till ett samtal med artisterna, Leena Nyqvist, värd för utställningen “Norra vindens skogar“, och Eleni Pierides, verksamhetsledare för Regionala danscentret i Österbotten. Tillsammans utforskar vi de gemensamma teman om ekologiska relationer, mer-än-mänskliga förbindelser, och hur både utställningen och föreställningen engagerar sig med naturen. Diskussionen kommer att ge insikter i den kreativa processen bakom verket, inspirationen från skogsekosystem, och konstens roll i att omforma vår relation till naturen. Vi välkomnar dina reflektioner, frågor och bidrag till samtalet.

• Leena Nyqvist, ansvarig för publika program, Vasa museer
• Eleni Pierides, verksamhetsledare för Regionala danscentret i Österbotten
• Rickard Borgström, DACE – Dance Art Critical Ecology, kurator & performance-skapare
• Rebecca Chentinell, DACE – Dance Art Critical Ecology, kurator & koreograf
• Mikko Hyvönen, koreograf & dansare