Dansproffs från Österbotten belönades med förtjänst- och hedersmedaljer från Centralförbundet för Finlands Teaterorganisationer 



Dansens regionala centra delade för första gången ut förtjänst- och hedersmedaljer till aktörer som betydligt främjat området. Från Österbottens område tilldelades denna historiska utmärkelse – välförtjänt – till Pirjo Viitanen, Mia Malviniemi och Annika Sillander.


Dansens yrkesforum Kiertoliike samlade förra veckan i Åbo en grupp dansproffs från hela Finland. Samtidigt inleddes firandet av dansens regionala centers 20-årsjubileum.

I samband med Åbo stads mottagning delades för första gången i regionala danscenters historia förtjänst- och hedersmedaljer ut till aktörer som betydligt främjat den fria dansscenen. Dansens fria aktörers arbete har tidigare inte erkänts med branschens förtjänst- och hedersmedaljer.

Centralförbundet för Finlands Teaterorganisationers förtjänst- och hedersmedaljer delades ut som erkännande för långvarigt arbete och betydande insatser för dansen och scenkonsten.

Pristagarna bidrog till starten och formandet av det regionala danscentret

De som tilldelades utmärkelserna har haft ett omfattande inflytande både på danskonsten i Österbotten och på det nationella och internationella fältet i flera decennier. Deras insats för att öka kännedomen, påverkan och uppskattningen av danskonst har varit betydande. Var och en av dem har också haft en stor roll i skapandet och formandet av Regionala danscentret I Österbotten.

Den kända danskonstnären från Karleby, danskonstens pionjär Pirjo Viitanen, belönades med Finlands scenkonsts gyllene hedersmedalj med violett band för det mycket framstående främjandet av lokalt konstnärligt arbete.

– Man hoppas alltid på allt möjligt, att fler dansproffs ska komma till regionen, fler jobb runtom i Finland, och att dansen ska nå ut bättre till finländarna så att alla ser och upplever dansen. Det regionala centret har möjliggjort kurser och evenemang, och därmed har fler dansproffs bosatt sig i området, berättar Viitanen och fortsätter:

– Det regionala centret har fungerat mycket bra med tanke på de knappa resurserna. Det är oerhört viktigt att det finns aktörer över hela Finland!

Kärnan i Regionala danscentret i Österbottens verksamhet är fortfarande att öka danskonstens värde och arbetsmöjligheter för områdets konstnärer. Att möjliggöra att en så bred publik som möjligt kan se och uppleva högkvalitativ danskonst är också en hörnsten i verksamheten.

Danskonstens yrkesproffs är mångsysslare

Mia Malviniemi belönades med Finlands scenkonsts gyllene förtjänstmedalj med röda rosor för minst 25 års verksamhet. Malviniemi är danskonstnär, koreograf, filmskapare  och konstnärlig ledare för Malviniemi Company från Vasa.

– Denna erkännelse är en stor ära. Jag är tacksam att insatsen från konstnärerna för att främja danskonsten lyfts fram på nationell nivå. Regionala danscentret i Österbotten har varit en betydande samarbetspartner och stöd för mig under hela sin existens, säger Malviniemi, och fortsätter:

– Om jag tänker på mitt arbete inom danskonsten här i Österbotten, så kanske det mest betydelsefulla har varit samarbetet med olika aktörer och andra konstnärer. Betydelsen av att arbeta tillsammans kan inte betonas för mycket. På detta sätt får dansen också synlighet och kopplas till samhället.

Malviniemi fortsätter sitt framstående arbete med att främja danskonsten som ordförande för Österbottens Dansförening, som administrerar det regionala danscentret. Malviniemi Companys senaste verk ”Äänellisiä tutkimuksia” kan ses på Vinterdans i Karleby lördagen den 19 oktober kl. 14.00.

Fokus på kreativt administrativt arbete inom konstfältet

Den internationellt framgångsrika koreografen, artisten och pedagogen Annika Sillander belönades med Finlands scenkonsts silvermedalj med blå rosor för minst 25 års verksamhet. Sedan 2012 har hon fokuserat på administrativa konstuppgifter som verksamhetsledare, facilitator och producent.

Sillander ledde Regionala danscentret I Österbotten i tio år mellan 2012 och 2022.

– Mitt arbete vid det regionala centret har betytt mycket för mig. Det har varit värdefullt att vara med och utveckla regionens dansfält och verksamhet och skapa nya möjligheter för att göra och uppleva danskonst, berättar Sillander.

– Detta arbete hade inte varit möjligt utan de dansaktörer i regionen och det professionella nätverk som jag vill dela denna utmärkelse med – de har spelat en avgörande roll för att främja det regionala dansfältet. Det är en stor ära att ta emot denna förtjänstmedalj för mitt arbete, fortsätter Sillander.

Sedan början av 2023 har Sillander arbetat som frilansare i samarbete med enskilda konstnärer, grupper, organisationer och institutioner både i Finland och internationellt.

Regionala danscentret I Österbotten följer i sina grundares fotspår

Regionala danscentret I Österbotten är det yngsta av de annars 20-åriga regionala centra, endast 15 år gammalt nästa år. Sedan 2023 har danskonstnären Eleni Pierides från Karleby varit verksamhetsledare för centret.

– Vi vid det regionala centret är verkligen glada över att våra konstnärer uppmärksammas med dessa erkännanden. De är mycket viktiga, och det var hög tid att även pionjärerna och förebilderna inom dans erkänns offentligt med dessa förtjänst- och hedersmedaljer, gläds Pierides.


– Vår uppgift är att fortsätta det utmärkta arbete som våra föregångare gjort, men även att förnya och vidareutveckla vår verksamhet för att möta tidens utmaningar och krav. I framtiden kommer kärnan i vår verksamhet fortfarande att vara att möjliggöra och stödja konstnärernas arbete och skapa meningsfulla möten och upplevelser för en så varierad publik som möjligt, summerar Pierides.