Dansens kraft-dansfilmvisning tar över Karleby på Dansens dagen 29.4.

29.4. Bio Rex Kokkola i Karleby kl. 18.00
Biljetter: www.biorex.org


Dansfilmen är inte bunden till form eller genregränser. Det är en fusion av starka konstformer och en utvecklande genre i sig själv. Dansfilmen passar alla!


Regionala danscentret i Österbotten har bjudit in dansfilmskaparen och kuratorn Kati Kallio att visa några av sina egna filmer i Karleby på den internationella Dansens dag den 29 april. Filmvisningen har kuraterats av Kallio och danskonstnären Mia Malviniemi tillsammans. Under visningen på Bio Rex i Karleby förenar olika sociala teman verk av filmens skapare.


Visningen inleds med filmen I samma båt, som handlar om gränserna för en åldrande kropp och sinnets gränslöshet, av Mia Malviniemi och Mervi Junkkonen. Handlingen tar oss med på en båtresa med pappan där oväntade motgångar inträffar.


Den andra filmen är musik- och dansfilmen Tryckt i tystnaden av Vilma Tihilä och Sanni Kriiku. Den poetiska filmen belyser förhållandet mellan mor och dotter och beskriver övergripande trauma och överföring av dolda känslor från en generation till nästa.


Samuli Valkamas och Jyrki Karttunens livliga dansfilm Ha ha ha handlar om en effektiv fabrik där en fabriksarbetare utmanar ledningen och orsakar en liten revolt.


Den samiska konstnären Marja Helanders dansfilm Eatnanvuloš Lottit – Fåglar inom jorden utforskar de djupaste frågorna bakom ägandet av samiska områden. I filmen reser de unga dansarna Katja och Biret Haarla från Sameland till huvudstaden och står vid parlamentets trappor.


Mia Malviniemi valde tre av Kati Kallios filmer att visas i Karleby. Först från Kallios produktion visas Contrapeso, en film som gjorts i samarbete med den nicaraguanska dansaren Yeinner Chicas. Filmen handlar om en man som kämpar för att upprätthålla sin meningslösa struktur i livet och genom en mystisk händelse bryter han sig igenom barriären han byggt upp och erkänner sin sanna natur.


Filmen Gå vid min sida, regisserad och koreograferad av Kati Kallio, har sitt ursprung i intervjuer med Kyllikki Piira och idéer från Elli Isokoski. Filmen ger Kyllikkis syn på ensamhet som 94-åring och belyser teman som att överge och vara ensam genom att berätta om en lång vänskap och partnerskap.


Blått är en saga om en fågelliknande varelse i skogens famn. Filmen, skapad av dansaren och koreografen Vappu Virkkula, visar den centrala karaktären som har utvecklats över åren genom dans och rörelse. Filmen porträtterar milda krafter och magiska förmågor, självständighet och den autonoma förmågan att skapa liv, mening och möten runt sig.


Filmernas totala längd är cirka 65 minuter, och totalt varar visningen med diskussioner i 95 minuter. I diskussionerna deltar programkuratorerna och filmskaparna Mia Malviniemi och Kati Kallio. Moderatorn för diskussioner är journalisten Laura Airola, som är också en av Karleby filmfestens grundare.