Runonkulkijat kompletterar lördagens Österbotten dansar-program

Runonkulkijat är en vasabaserad deklamationsgrupp vars tvärkonstnärliga framträdanden och känslosamma föreställningar har inspirerat publiken runtom i Finland i 30 år. Till Österbotten dasar-evenemanget bringar Runonkulkijat utdrag från sitt imponerande arbete med föreställningen “Kenkä piirtää ruusunkukkaa, liljankukkaa” (Skon målar en ros, en lilja”.” Medverkande är Tytti Hyttilä-Huhta, Arja Koukku och Airi Ropponen-Lindroos.

Under sina 30 år har Runonkulkijat erövrat finländarnas hjärtan. De kombinerar rörliga tolkningar med ordkonst och har erfarenhet av att integrera olika former av kroppslig uttryck, inklusive dans och yoga, i sin konst. Genom åren har Runonkulkijat arbetat med många olika regissörer, såsom Riitta-Liisa Helminen och Hannu Huuska, och i synnerhet med Helminen har gruppen även utforskat olika dramatekniker som Alexander-tekniken.

Runonkulkijats föreställningar berör tematiskt olika aktuella ämnen, och under årens lopp har de behandlat frågor om fred, kvinnlighet och olika kulturer. Även specifika poetiska figurer eller olika världsdelar, som Eino Leino eller ungerska poeter, har varit en del av deras mångfaldiga repertoar, och Runonkulkijat har också utforskat afrikanska ordspråkslandskap och hyllat inhemska kvinnliga poeter.

Du kan njuta av Runonkulkijats föreställning i stadsteaterns restaurang på lördag 16.3. kl. 19.00, varefter vi kommer att förflytta oss till Julia-scenen för att se den andra föreställningen som förenar ordkonst och dans, “Uneni eivät pelkää pimeää”.