Anders Lillhonga och Matti Haaponiemi: Either put on these glasses or start eating that trash can

It is the year 1985 – Dawn of a new age. En tyst, dubbad skrik hörs från Fjärran Östern. Mystiska och till synes barnsliga krafter fångar en hel generation. Dålig kvalitet är den nya normen.

Svärdskärpan glimrar på bildrörstelevisionerna i alla regnbågens färger och massproducerade Ninja-actionfilmer intar beta- och VHS-hyllorna. Karatesalarna fylls, syntetisatorer pumpar ut subharmonisk ondska, och väloljade muskler sväller i varje tonårspojkes drömmar.

40 år senare. Världen är absurd. Den gyllene generationens glans har förmörkats. Skämtböckerna har ersatts av memes, hybridcyberkrig är verklighet och Uri Geller har återvänt. Bland mossiga ruiner av nostalgiens granit avslöjas två VHS-krigare, som ovetande har väntat på detta ögonblick sedan födseln.

Anders Lillhongas (Karleby) och Matti Haaponiemis (Tammerfors) improvisatoriska arbete fokuserar på interaktion och lek där barndomens actionfilmshjältar, popkultur, datorspel och mystiken, estetiken och pseudovetenskapen hos österländska kampsporter förenas. Utöver den påtagliga fysiska närvaron är deras arbete fyllt av analogt och syntetiskt ljud och video som skapats av konstnärerna själva. Arbetet är en kontinuerligt fördjupande improvisationsföreställning som samtidigt minns det förflutna och utvecklas med det levda livet. För skaparna är arbetet som bäst när det njuts tillsammans med publiken.
 

“Either put on these glasses or start eating that trash can” kommer att visas som en del av evenemanget Österbotten dansar på Vasa stadsteaterns Julia-scen fredagen 15.3. kl. 19.00.
Föreställningens längd är cirka 50 minuter.

Lillhonga och Haaponiemi leder även en workshop med temat “Tie toiseen” som fokuserar på partnerskapsteknik torsdagen 14.3. kl. 18.00-19.30 i Budokan ry:s lokal i Teeriniemi.

Workshopen är öppen för alla och det går att anmäla sig via e-post på adressen reija.penttinen@pohjanmaantanssi.fi.