Dansande Diamanter: Möten

Onsdag 13.3. kl. 18:00, huvudbibliotekets Dramasal

Arbetsgrupp: Maria Lahti, Jarmo Patana, Sanna Tornikoski, Riina Kalmi, Anders Lillhonga,

Markku Essel, Minttu Nikula, Kati Raatikainen


Dansande Diamanter är en inklusiv dansgrupp baserad i Karleby. Den grundades av koreografen Kati Raatikainen (Helsingfors) tillsammans med dansarna med utvecklingsstörning Maria Lahti (Himango), Jarmo Patana (Karleby) och Sanna Tornikoski (Karleby). Möten-projektet är en fortsättning på Kvartetto-verket (2019), som Raatikainen skapade i samarbete med gruppen dansare i Karleby. Kvartetto hade premiär på Talvitanssit-festivalen i Karleby och har även spelats

på Tampereen Teatterikesä 2021, Zodiak – Centret för ny dans i Helsingfors 2021 och Edinburgh Fringe-festivalen i Skottland 2022.


Efter en framgångsrik mottagning och meningsfullt samarbete ville gruppen fortsätta sin gemensamma resa. Möjligheterna för personer med utvecklingsstörning att utbilda sig och arbeta inom dansen är begränsade. Utgångspunkten för gruppens första samarbete var att stärka dansaridentiteten, öva på att arbeta som dansare och få en lön som motsvarar arbetsinsatsen. Vanligtvis kan en person med utvecklingsstörning endast arbeta inom rehabiliteringsverksamhet i vårt land. Genom Mötanden-projektet får mer likvärdiga principer och därmed möjligheten för personer med utvecklingsstörning att arbeta professionellt inom dansen kontinuitet. Projektet är baserat på mentoridén.


Förutom gruppen på tre dansare och koreograf Raatikainen består arbetsgruppen av Karlebybaserad professionell dansare Anders Lillhonga, danskonstnären Riina Kalmi från Jakobstad, ljudteknikern Markku Essel (Helsingfors) med rötter i Karleby och visualisten Minttu Nikula från Karleby.


Föreställningen har producerats med hjälp av mentoridén: Vad kan vi lära oss av varandra, och hur lär vi oss tillsammans? De koreografiska uppgifterna som föreställningen bygger på har uppstått genom att lyssna på allas intressen och genom gemensamma övningar. Gruppens arbetsmetod främjar parallellt olika handlingsmöjligheter, sätt att interagera och tolkningar, och strävar efter att hitta olika sätt att kommunicera så att varje medlem i arbetsgruppen blir hörd och att vi förstår

varandra.


Dansaren Maria Lahti beskriver de känslor föreställningen väcker hos henne: “Jag får minnen från mitt liv, även från mitt förflutna och framtid”. Enligt dansaren Sanna Tornikoski är Möten en färgstark föreställning. “Dansande Diamanter är en rörlig och känsloladdad dansgrupp som lär sig att dansa olika känslomässiga vibrationer, stärker kroppens förtroende och väcker människors känslor. De växer in i en värld av drömmars uppfyllelse”, beskriver dansaren Jarmo Patana gruppen.


Premiären för Möten var den 18.11.2023 i Karleby. Efter premiären turnerade verket på serviceboenden för personer med utvecklingsstörning i Karleby.

Under Österbotten dansar-evenemanget 2024 i Vasa kommer “Möten” att visas som en gratis föreställning i Dramasalen på stadsbiblioteket, dit arrangören speciellt välkomnar grupper. Plats kan reserveras för gruppen genom Regionala danscentret I Österbotten via e-post till reija.penttinen@pohjanmaantanssi.fi.


Åskådaren är välkommen till föreställningen med sin egen sinnesvärld. Det kommer att finnas hörselskydd för känsliga öron, och man får ta med egna skydd. Under föreställningen är det tillåtet att röra sig eller lämna rummet. Föreställningsplatsen är tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar.


Föreställningen varar ca 50 minuter.
Bild: Ulla Nisonen