kaksi kättä kohtaa kuvan laidoilla, vasen käsi on iso ja oikean laidan käsi on pieni.

“Samassa veneessä” kortdokumentären skapades vid korsningen av dokumentär och fiktion, berättelser och dans, och ord och rörelse

Mia Malviniemen och Mervi Junkkonens verk “Samassa veneessä” kommer att visas den 2-3 februari 2024 som en del av DocPoint-festivalens serie “Kort sagt: Politisk kropp”.


Mia Malviniemi är en danskonstnär från Vasa och konstnärlig ledare för Mia Malviniemi Company. Hon har tidigare samarbetat med dokumentärfilmaren Mervi Junkkonen i skapandet av filmen “Roots”. “Samassa veneessä” föddes ur Malvinimemis danssessioner med äldre människor.

Danssessionerna har varit intima möten, där betydelsen har legat särskilt i berättelserna och deras gestaltning. Filmen valdes som ett berättarverktyg eftersom Malviniemi inte ville tolka andras berättelser med sin egen rörelse, utan istället ville lyfta fram berättelsen i mötets ögonblick. Genom filmens medel är det lättare att synliggöra hur äldre människor fortfarande är delaktiga i samhället och världen. Kärnan i dessa dansanta möten är ömsesidighet och uppmärksamhet på hur människan har förmågan att både möta och lära sig nya saker genom hela sitt liv.

Malviniemen ursprungliga avsikt var att själv gestalta rollen som dansare, men på grund av coronatiden och hennes egen sjukdom under inspelningen ändrades planerna. Rollen gick istället till dansaren och danskonstnären Nanna Rahikainen. Rahikainen hade själv erfarenhet av danssessioner med äldre människor, vilket gjorde hennes deltagande i projektet särskilt passande. En utmaning för regiarbetet var Malviniemis sjukdom, vilket ledde till att hennes regiarbete utfördes på distans.

Filmen visas på Helinä Rautavaara museet fram till den 18 februari som en del av utställningen “Suomen tarinat”. Filmen har redan fått uppmärksamhet utomlands genom att vinna första pris på Dance on Screen-festivalen i Graz och specialomnämnanden vid Multipliè Dance Film-festivalen i Trondheim och International Dance Film-festivalen i Bukarest. I framtiden kommer verket även att visas i Sverige och Nederländerna.