Österbotten dansar 13.-16.3.2024

Det traditionella evenemanget för danskonst nu under vårsäsongen.


Regionala Danscentret i Österbotten ordnar evenemanget för danskonst i Vasa i mars. Förutom på Julia-scenen på stadsteatern kan man se föreställningar i huvudbibliotekets Dramasal.


LEK, VÄXELVERKAN OCH DIALOG MELLAN KONSTARTERNA STÅR I CENTRUM FÖR PROGRAMMET

Evenemangsveckan inleds i Dramasalen med en gratis föreställning “Kohtaamisia” (Möten) av Tanssivat Timantit. ‘Dansande diamanterna’ formar en inkluderande dansgrupp som medverkar i Karleby. Gruppen grundades av koreografen Kati Raatikainen tillsammans med de lokala dansarna Maria Lahti, Jarmo Patana och Sanna Tornikoski. Förutom dansarna i gruppen dansar danskonstnärerna Riina Kalmi och Anders Lillhonga i verket. Raatikainen ansvarar för den koreografiska helheten och produktionen, Markku Essel för ljuddesign och Minttu Nikula för visuell design.


Som namnet antyder upplever föreställningen “Kohtaamisia” många olika typer av kroppsliga möten med olika känslor. Lekfull, berörande och njutningsfull interaktion tar ibland form mellan artisterna och publiken. Visuella och ljudmässiga element blandas också vilt med människokroppar i föreställningen. Verkets koreografiska tänkande bygger på respekt för förhållandet mellan liv och existens. Allt i den manifesterande världen är sammanflätat, påverkat av andra, beroende av andra, samexisterande och i relationer med varandraPå stadsteaterns Julia-scen framförs på fredagen Matti Haaponiemi och Anders Lillhongas duett “Either put on these glasses or start eating that trash can”. Kärnan i de två dansarnas improvisatoriska arbete är interaktion och lek, som kombinerar barndomens actionfilmshjältar, popkultur, dataspel och mystik, estetik och pseudovetenskap från orientalisk kampsport. Förutom den påtagliga kroppsligheten är verket fullt av analoga och syntetiska ljud- och videolandskap skapade av konstnärerna själva.På lördagen kommer Julia-scen att vara värd för en föreställning “Uneni eivät pelkää pimeää” (Min dröm är inte rädd för mörkret) som kombinerar dans, musik och ordkonst. Föreställningen är en del av konceptet och verkserien rörliga dikter, som är ett kontinuerligt koncept som danskonstnären Hanna Korhonen har genomfört sedan 2018. Detta koncept skapar nutida dans och ljudlandskap för samtida dikter och prosatexter. Musiken till “Uneni eivät pelkää pimeää” är komponerad av musikern och kompositören Niina Hannula och ordkonsten av poeten Pekka Kytömäki, ljusdesignen av Elina Nopanen. Verket undersöker hurdana resonanser ord skapar i dans, ljudlandskap och musik. Ställs de mot varandra, grälar, kommenterar, smärtar eller finner de slumpmässig harmoni?


13.-16.3.2024 | Evenemanget Österbotten dansar | Vasa stadsteater, huvudbibliotekets Dramasalen

13.3. kl 18 “Kohtaamisia” – fritt inträde

15.3. kl 19 “Either put on these glasses or start eating that trash can” – biljetter 20/15/10 €

16.3. kl 19 “Uneni eivät pelkää pimeää”- biljetter 20/15/10 €

Bilder: Ulla Nisonen, Antti Pahkamäki, Clas-Olav Slotte