Kuva teoksesta Carl Knif: Koivu ja tähti, Ulla Hyväluoma, Pekka Hiltunen

Regionala danscentret i Österbotten har fördjupat samarbetet med Vasa stadsteater 

Som en del av främjandet av danskonsten har Regionala danscentret i Österbotten sedan 2011 erbjudit dans- och scenkonstproffs inom sitt verksamhetsområde dansklasser som upprätthåller deras arbetsförmåga och är avgiftsfria för deltagarna. Regionala pedagoger av olika genrer samt konstnärer som besöker området har anlitats för att leda danslektionerna.

 I september börjar Regionala danscentret i Österbotten ett samarbete med Vasa stadsteater för att ordna danslektioner för yrkesverksamma. Vasa stadsteater har varit en stark främjare och anhängare av danskonst i området, till exempel dansverk som Hanna Brotherus Maa och Carl Knifs Koivu ja Tähti var på Julia-scen i fjol. Dessutom har det årliga evenemanget Österbotten Dansar, som ordnas av Regionala danscentret i Österbotten, fått sitt hem på stadsteaterns scener.

– Vi är ett starkt musikteaterkompani och dansen spelar en viktig roll i musikteatern för mig. Av repertoarteatrarna är det bara vi och Helsingfors stadsteater som har dansare med månadslön. Dans stärker vårt konstutbud och jag hoppas att vi även i fortsättningen kan erbjuda dansverk tillsammans med teater till vår publik, säger Seppo Välinen, teaterchef för Vasa stadsteater. 

Genom samarbetet hittar professionella klasser sin plats i Vasa stadsteaters lokaler. Gemensamma dansklasser för professionella scenkonstnärer börjar den 5.9 och hålls varje vecka. Den första lektionen leds av Eleni Pierides, verksamhetsledare för det regionala danscentret.

– Vi är mycket glada över att vi inom det fria dansfältet kan öppna samarbetet i danslektioner med Stadsteatern och stärka nätverket också med teaterns dansare. Ansvaret för att leda klasserna växlas mellan deltagarna, vilket förutom att ge sysselsättning stöder en känsla av tillhörighet mellan regionala aktörer inom dans och scenkonst, kommenterar Pierides

– Professionella morgonklasser är viktiga för din egen träning och kropp. Produktionstakten i stadsteatrarna är snäv, så det är lugnande att ha en morgontimme i veckan där du kan fokusera på din egen träning utan tidspress från dead-lines. Det är fint att danskonstnärer i området kan mötas och det känns meningsfullt för mig, att inte bara vara med min egen arbetsgemenskap vid teatern, utan att också träffa regionala dansare och vara en del av deras gemenskap, säger Ulla Hyväluoma, som arbetar som dansare vid Vasa stadsteater.

Proffstimmar hålls på tisdagar kl. 9-10 i Vind- träningslokalen vid Vasa stadsteater. Timmarna för höstsäsongen är för perioden 5.9.-7.11.2023. 

5.9. Eleni Pierides, balett 

12.9. Viivi Sjöblom, kontaktimprovisation

19.9. Ailish Maher, improvisation 

26.9. Ulla Hyväluoma, nutidsdans eller pilates 

3.10. Mia Malviniemi, pilates eller nutidsdans 

10.10. Iiris Kankaanpää, balett 

24.10. Nanna Rahikainen, jazz eller kroppsvård 

31.10. Susanna Isotalo, balett 

7.11. Annika Sillander, nutidsdans 

Scenkonstproffs, vill du veta mer? Kontakta oss: eleni.pierides@pohjanmaantanssi.fi

Bild: Vasa Stadsteater / Carl Knif, Koivu ja tähti, dansare Ulla Hyväluoma, Pekka Hiltunen