Vi presenterar: Mia Malviniemi, projektanställd producent

Regionala danscentret i Österbotten utarbetar fleråriga utvecklingsplaner, vars syfte är att fokusera på hakar inom branschen och deras lösningar på en hållbar nivå. Temat för verksamheten 2022 var hållbar sysselsättning – temat är mångfacetterat, men inkluderar också frågan om anställning av personer som har haft en lång karriär på expertnivå.

Danskonstnärernas bransch är relativt ny i Finland – yrkesutbildningen inom dansbranschen i Finland inleddes på 1980-talet, vilket innebär att ett stort antal konstnärer som då inledde sin karriär och som gjort pionjärarbete för dans fortfarande befinner sig i arbetslivet eller mot slutet av sin aktiva karriär, då det i det så kallade normala arbetslivet finns möjlighet att till exempel gå vidare till expertuppgifter. Inom dansområdet har dessa expertpositioner och poster inte utvecklats ännu mycket, så det finns en stor risk att den ovärderliga kunskap som dessa yrkesverksamma har samlat inom sitt område under sin karriär kommer att försvinna. Vi som regionala danscentret vill svara på detta hot om förlust av tyst kunskap genom att använda denna mycket värdefulla resurs för att vidareutveckla och konceptualisera vår verksamhet så att vi kan stödja danskonstnärer och pedagoger i vår region så bra som möjligt. Denna omkonceptualisering och planering är också ett arbete som vi på det danscentret generellt inte har tid att fokusera på och ta vidare med nödvändig input utan ytterligare resurser. Med vårt exempel vill vi också visa att svaret på behoven finns inom oss – vi identifierar utmaningar och hittar en lösning som fungerar för alla.

Regionala danscentret i Österbotten har under våren anställt projektanställd producent Mia Malviniemi, som har gjort en fantastisk karriär inom dans. Vi ställde honom 5 frågor för att lära känna honom bättre.

1.Vem är du?

Jag är en danskonstnär, koreograf och dansare (MA), pilatesinstruktör och trädgårdsmästare (YA). Jag är också mamma och vår familj bor i Vasa. På fritiden går jag med vår hund Luna genom skogarna i Vasa. Jag spelar också fotboll i hobbyfutis varje vecka.

2.Vilken bakgrund har du på danssidan?

“Jag utbildade mig till koreograf vid Teaterhögskolan och tog examen år 1996. Sedan dess har jag arbetat som frilansande konstnär och utfört mycket mångsidigt arbete inom dansfältet. Naturligtvis har koreografjobben varit den huvudsakliga delen av mitt arbete. Under mina arbetsår har arbetet öppnat dörrar för mig till teater-, opera och cirkusvärlden. Jag har varit i fackföreningsarbete i STST:s styrelse och främjat profss ställning och arbetsförhållanden.

3.Vilka saker är du särskilt stolt över i din karriär?

“Att starta min egen danscompany var en dröm som jag hade länge, så det är en prestation som jag är glad att jag har gjort. Å andra sidan har det medfört också många utmaningar, till exempel att få finansiering och utveckla verksamheten har inte alltid gått hand i hand. Men lyckligtvis har dessa år också inneburit framgångar.”

4.Vilka är de största utmaningarna för danskonstnärer på fältet just nu, vad behövs det lösningar på?

Största utmaning är hur konstnär har möjlighet att sysselsätta sig och hur man orkar arbetslöshet.  Först man måste höja statens finansiering åt konst och kultur till 1 %. Jag ser att konstnär multiprofessionella färdigheter skulle vara bra att ta i bruk. Det skulle vara bra att lyfta fram diskussion redan under utbildningstillfälle hur man kan sysselsätta sig multiprofessionellt. Förstås detta passar inte åt alla, några vill koncentrera sig bara förverkliga sin konst.”

5.Vilket meddelande skulle du vilja skicka till nyutexaminerade dansproffs?

“Njut av arbetet med dans, var öppna, stöd varandra och be om hjälp. Jag uppmuntrar dig att hålla fast vid andra yrkesdrömmar än bara konstnärskapet. Jag skulle ha velat att detta uppmärksammades under mina egen studietid och att det diskuterades hur man kan utöva dansyrket på olika sätt. Det är mycket viktigt att vara medveten om sina egna gränser och ork. Det är lätt att bli utbränd i detta arbete. Detta har hänt mig själv och återhämtningen tar mycket tid. Jag är inte säker på att jag kommer att fortsätta i branschen fram till pensionen.”

Mera info om Malviniemi Company: https://malviniemi.fi/sv/hem/