ÖSTERBOTTEN DANSAR 2022 – Ari Numminen: Kohti Orlandoa

Vasa stadsteaters Julia-scen Fredag 9.12.2022 kl. 19.15:


Ari Numminen började sin karriär vid Dansteater Raatikko och Helsingfors stadsteaters dansgrupp redan på 80-talet och blev senare en självständig konstnär och koreograf. Han är känd för sina många verk för olika finska dansteatrar (Dansteater Tsuumi, Aurinkobaletti, M/D, Dansteater Rimpparemmi). Numminen har också gjort koreografier för opera (Nationalteatern, Finlands nationalopera, Helsingfors stadsteater, Rovaniemi stadsteater, Åbo stadsteater), musikaler och teaterföreställningar. Numminens senaste teaterkoreografier är Hamlet (Nationalteatern) och Vienan meri (Kajana stadsteater).


Efter 20 år som koreograf och regissör har Numminen återvänt som scenkonstnär och har gjort trilogin av duetter: Kohti Orlandoa, Vallankumousetydit och Prospero. I Vasa syns verket Kohti Orlandoa.

” Mitt syfte i verket Kohti Orlandoa att föra vidare teman i Hjärter dam, och att igen hitta mig själv som en känsligare dansande man. Jag är intresserad av hur rörelserna kan vara feminina och som förkroppsligar den sensuella stämningen i musiken– och vice versa. Vid 63 års ålder är jag också intresserad av att genom min personliga erfarenhetet studera hur kroppen förändras när jag blir äldre.” -Ari Numminen 


Virginia Woolfs roman Orlando handlar om en person som lever 400 år, ibland som man och ibland som kvinna, utan att åldras. Dansaren Ari Numminen och musikern Tuomas Luukkonens verk Kohti Orlandao är inspirerad av berättelsen, men följer den inte. Kohti Orlandoa är tigerpojkens resa till en renässansdrottning.


Musikern i Kohti Orlandoa, gitarristen Tuomas Luukkonen, har agerat som kompositör och musiker i verken Kama Sutra ja etyder om att vara (2009) och Sunday (2019), skapade för Teatteri Telakka. Luukkonens musik hämtar influenser från fado- och latinska musiken. Den är väldigt sensuell, musikalisk och kompletterar på ett väsentligt sätt temat i  Kohti Orlandoa. 


Koreografi: Ari Numminen 

Dans: Ari Numminen 

Musik: Tuomas Luukkonen 

Längd: 40 min


Biljetter: 15 € / 20 €


Till Vasa Stadsteaterns biljettkassa