ÖSTERBOTTEN DANSAR 2022 – Voima, Kalmi, Halonen, Ekholm: Obscure Sorrows

Plattform Art Space  -Kyrkoesplanaden 20 D

Fredag 9.12.2022 kl. 21.00 

Lördag 10.12.2022 kl. 14.00 och 19.00 


Video- och fotoinstallation och en föreställing som sker i samband med den.


Obscure Sorrows är ett verk om att leva och vara tillsammans med olika platser i naturen. Videoverket och fotografierna som placerade i  gallerirummet innehåller till exempel stunder av samhörighet. Med isen i Pikkuvaara damm, Kuusiluoto rönn, Pahalaakso slätter och Pikkujoki fält. I dessa rituella möten lyssnade konstnärerna på Mallafjäll, bekantade sig med vitsvanshjortens liv och rörelse, dansade längs klipporna vid Kilpisjärvis strand och måste  ibland stanna upp på grund av en snöstorm eller vindbyar.


Med och i dessa stunder undrade de när fjällräven skulle igen vandra samma vägar, när de gamla granarna och organismerna som bor i dem försvann från den närliggande skogen i mormors hus, och vid vilken tidpunkt skulle bottnet av Kangasjärvi inte längre synlig vid dykning? 


Genom föreställningarna expanderar videoverket in i rummet som kroppsliga och visuella funktioner som skapar en upplevelse som delas med publiken. Arbetsgruppen består av danskonstnärerna Riina Kalmi och Soile Voima, ljuddesignern Kristian Ekholm och scenografen Anttoni Halonen. 


Arbetet stöds av: Taike, SKR 

I samarbete med: Regionala danscentret iÖsterbotten, Platform rf 

Residens: Bioartsällskapets residens vid Kilpisjärvi biologiska station 


Föreställningens varaktighet är ca 1h. 

Längd på det oberoende videoverket ca 25 min.

Utställningen är öppen 8.-11.12.2022: tor 12-18, fre 12-19, lör&sön 12-17


Biljetter: 15€ / 10€


https://pohjanmaantanssi.fi/kauppa/