ÖSTERBOTTEN DANSAR – MARIA AUTIO: THE ART OF WAITING 2.12.2021

The Art of Waiting är ett soloverk, som med dans undersöker känslorna som skapas av att vänta. Ursprungligen gjordes verket för en parkbänk i en stadsmiljö, men under Österbotten dansar- festivalen omarbetas verket till en traditionell scen.

Bakom verket ligger både personliga och universella upplevelser under 2020-2021,  om att vänta och att stagnera. På grund av pandemin befann sig hela världen i ett tillstånd av  väntande och  stagnation. Samtidigt upplevde jag väntan mycket konkret både psykiskt och fysiskt, då jag väntade mitt första barn. 

I mitt soloverk vill jag fokusera på den fysiska känslan av att vänta – att stagnera, varefter något stort eller litet händer. När tar väntandet en liten stund och när känns det  som en evighet?  Att leka med tiden, att tänja en stund och ta isär spänningen ligger i fokus  i mitt arbete. Jag undersöker hurdan rörelsedynamik som kan skapas genom de olika elementen.

Koreografi/dans: Maria Autio 

Ljudplanering: Josu Mämmi

Maria “Mimmu” Autio är en danskonstnär verksam i huvudstadsregionen. Hennes rötter är i Mellersta Finland och Österbotten. Efter att Maria utexaminerades som magister i danskonst från Konstuniversitetets Teaterhögskola i 2015, har hon arbetat mångsidigt inom dansfältet. Maria har dansat bl.a. i Tero Saarinens, Riku Lehtopolkus, Päivi Auras och Petri Kekonis verk runt om i Finland och Europa. I tillägg till verk framförda på olika scenutrymmen har Maria medverkat som dansare i kortfilmer och musikvideon. Maria har också varit med och grundat /\/\ /\/\ /\/\-kollektivet och verkar som danslärare och biträdande rektor för Vapaa tanssikoulu -dansskolan i Helsingfors.

Köp biljetter här!