MOMENTS FROM K – BAKOM VERKET

På hösten 2021 firar gruppen tio år av verksamhet med en turné av verket Moments from K. Bakom verket står flera artister, och nu vi blir bekanta med dansare Janne Aspvik, Ailish Maher, Eleni Pierides och Nanna Rahikainen.

Janne Aspvik utexaminerades med kandidatexamen i danskonst från Konstuniversitetets  Teaterhögskola år 2010. Han har jobbat som dansare vid Helsingfors stadsteater och med  koreografer som t.ex. Tero Saarinen, Elina Pirinen, Janina Rajakangas, Liisa Pentti, Mikko Hyvönen,  Petri Kekoni, Alpo Aaltokoski och Maya M. Carroll. År 2016 blev han vald att delta på David  Zambranos månadslånga EXIN kurs. Han har också skapat sina egna verk sedan 2012 och har  undervisningserfarenhet från diverse professionella och icke- professionella utbildningsprogram i dans.  

www.impetusmotus.com 

Bild: Ronja Määttä

 

Ailish Maher är en Irländsk/Finlandssvensk danskonstnär. Hon har studerat vid The Scottish School of Contemporary Dance och tog examen med en First-Class (Honours) Bachelor of Arts Degree i 2014. Hon har arbetat och uppträtt internationellt i ett brett spektrum av arbete med olika koreografer och dansgrupper, och har undervisat på universitetsnivå och även professionella klasser för olika dansorganisationer, inklusive det Regionala Danscenter i Österbotten. Från och med hösten 2019 har Ailish bott och arbetat i Vasa och Österbotten.

 

Eleni Pierides är en fri danspedagog och -pedagog som arbetar med ny danskonst i Mellersta Österbotten. Hon har som målsättning att främja den regionala danskonsten med sitt arbete. Ett exempel av detta är t.ex projektet DANCE ALL YEAR LONG KOKKOLA vilket pågick genom hela 2020, och som Eleni producerade.Tilläggsinformation om Elenis arbete hittas i hennes portfolie: https://bal.portfoliobox.net/

 

Nanna Rahikainen är en danspedagog och danskonstnär bosatt i Korsholm. Hon blev utexaminerad som danspedagog från Åbo konstakademi i 2006.

Nanna har arbetat mångsidigt med dans i Österbotten. Från och med 2011 har hon bland annat arbetat med kreativ dans riktat åt seniorer. I tillägg har hon undervisat i ett flertal av regionens dansskolor och arbetat som dansare bl.a. i Mia Malviniemis koregrafier. Hennes koreografi Gå med mig ! som är gjord i samarbete med seniorer har sin premiär under hösten 2021.

I intervjun Nanna Rahikainen

-Har ni som dansare nåt sätt eller några rutiner med vilka ni når ett gemensamt sinnesrum? 

-Verkets rörelseteman och diskussionerna om dem hjälper till i att skapa ett gemensamt sinnesrum för arbetsgruppen.

-På vilket sätt påverkar utrymmet eller platsen dansaren som en konstnär ? 

– Utrymmet kan antingen frigöra eller hämma energin. Detta påverkar dansarens arbete både själsligt och fysiskt.

Har du en personlig plats som du återvänder till antingen fysiskt eller själsligt ?  

-I naturen finns det många platser/utrymmen var det finns rum att tänka och vara. När man är i skogen känns det ofta att saker och ting är enkla och på sin plats. Kanske är det därför man gärna söker sig dit. 

 

Moments from K -verkets föreställningar och biljettinfo hittar du här:

Ti 28.9.2021 Vasa – Vasa stadshus kl. 19
Biljetterna bokas via Regionala danscentret i Österbotten / annika.sillander@pohjanmaantanssi.fi, 045 136 4372
Tors 30.9. Seinäjoki – Kalevan navetta kl. 19.
Biljetterna bokas via Regionala danscentret i Österbotten / annika.sillander@pohjanmaantanssi.fi, 045 136 4372.

Fre 1.10 Jakobstad – Schaumansalen kl. 19
Biljettförsäljning via Schamaunsalen.

 

Biljettpriser:
Grundbiljett: 28 € / Biljett med rabatt: 18€ (pensionärer, studerande, arbetssökande)
Scenkonstproffs ( med TEME medlemskap): 12,50 €
Gruppbilljetter (min. 10 pers.): Grundbiljetter: 25 € / Grupper med rabattpris: 16 € (pensionärer, studerande, arbetssökande)

Tilläggsinformation.