POHJANMAA TANSSII – MALVINIEMI COMPANY: KÄDET KERTOVAT 3.12.2021

Teoskokonaisuudessa nivoutuvat yhteen tanssi, taidekäsityö, video- ja äänitaide. Koreografiassa  pääosassa ovat kädet, jotka resonoivat ja välittävät kehollista tarinaa.  

Kädet kertovat teoskokonaisuudessa yhdistyy neljä eri taiteenmuotoa; nykytanssi sekä tekstiili-, media- ja äänitaide.  Kokonaisuuden ovat suunnitelleet tanssitaiteilija Mia Malviniemi, taidekäsityölainen Niina Hiltunen, videosuunnittelija  Teemu Kyytinen ja äänisuunnittelija Sami Silén. Teoksen tanssijana on vaasalainen Ailish Maher. 

Teoskokonaisuus rakentaa maailmaa, jossa neljän eri taiteenmuodon läsnäolo viestii katsojalle ja kokijalle hetkellisyyden  vahvasti fyysisenä tilana. Tanssiteos, taidetekstiili ja video ovat itsenäisiä osia mutta yhdessä ne nivoutuvat  kokonaisuudeksi, jossa erilaiset mielenmaisemat ovat läsnä 

Tanssiteoksessa kädet ovat pääosassa ja liike on syntynyt erilaisten kehollisten muistijälkien kautta. Hiltusen kudottu  taidetekstiili pohtii kirjojen lyhyen eliniän ja nopean jätteeksi päätymisen lisäksi katoavaa kieli- ja kulttuuritaitoa.  Videoteos tuo näkyväksi käsityöläisyyden kehollisuuden ruumiin ja kangaspuiden liikkeen kautta, jossa käsien, jalkojen ja  koko kehon rytmi luovat yhdessä jopa meditatiivisen tilan. Silénin äänisuunnittelun pohjana on käytetty kangaspuiden  ääniä sekä video- että tanssiteoksessa.  

Mia Malviniemi (MA) on vaasalainen freelancer koreografi ja -tanssija sekä pilates-ohjaaja. Hän on työskennellyt  tanssitaiteen parissa vuodesta 1996 valmistuttuaan koreografiksi (MA) Teatterikorkeakoulun tanssitaiteenlaitokselta.  Malviniemi on suunnitellut yhteensä 28 tanssiteosta sekä useita koreografioita musikaaleihin, oopperaan,  musiikkiteatteriin, sirkus- ja revyyesityksiin. Tanssiteoksista mainittakoon Moments from K (2020) Hero Colours (2019),  People Pollution (2018), Sydämen kukat (2016) ja People Conflictus (2015). Malviniemi on vuonna 2011 perustetun  Malviniemi Companyn taiteellinen johtajana. Hän toimi toimi Kokkolan Talvitanssit -festivaalin taiteellisena johtajana vuosina 2012, 2015-2018. Soveltavan tanssitaiteen alueella hän on tehnyt töitä erityisesti ikäihmisten parissa vuodesta  2016.  

http://www.malviniemi.fi/ 

Niina Hiltunen on pirkanmaalainen taidekäsityöläinen ja tekstiilisuunnittelija. Hän on valmistunut artesaaniksi  tunnetusta Wetterhoff-koulutuksesta 2015 luokan priimuksena. Veistoksellisten, kolmiulotteisten ja abstraktien  taidetekstiilien kutomisen lisäksi Hiltunen on suuntautunut vahvasti monitaiteiseen työskentelyyn ja omaa vankan  musiikki-, kieli- ja kulttuuriosaamisen. Hän on työskennellyt myös soveltavan ja yhteisötaiteen parissa: mainittakoon  näyttely Tampereen psykiatria- ja päihdekeskuksessa 2018 ja yhteisötaideprojekti Tampereen NMKY:n Messinpajalla  2019. Hiltunen kuuluu taiteen hyvinvointivaikutuksia edistävän Kulttuurihyvinvointia Pirkanmaalla -verkoston  ydinryhmään ja työskentelee taiteen rajapinnassa järjestäen LuovaKudonta™-kursseja. Hiltunen oli mukana taiteilijana  ja toimi näyttelykoordinaattorina Modus ry:n ja walesilaisten taidekäsityöläisten kuratoidussa, kansainvälisessä Wool  Works -näyttelyssä 2018-20 Walesissa ja Suomessa. Tällä hetkellä hän suorittaa Taiteen uudet kontekstit YAMK kuvataiteilijatutkintoa Turun AMK:ssa. 

Teemu Kyytinen on video-/elokuvaaja, ohjaaja/leikkaaja, joka on toiminut kuvaajana vuodesta 2009. Hän on  työskennellyt paitsi merkittävimpien vapaan kentän tanssi- ja sirkusryhmien, kuten Tero Saarinen Company sekä  Susanna Leinonen Company, myös suurten institutionaalisten toimijoiden, kuten Helsingin Kaupunginteatteri ja Tanssin  Talo kanssa kuvaten teostaltiointeja sekä esitysten trailereita. Kyytinen on ohjannut, kuvannut sekä leikannut erittäin  hyvän vastaanoton saaneen tanssidokumenttielokuvan Hiljaiset tunteet, jota on esitetty Suomen lisäksi Kreikassa ja  Yhdysvalloissa. Kyytinen on erikoistunut kuvaamaan ennen muuta liikettä, mihin hänen oma kansainvälinen, yli 20  vuotta kestänyt uransa tanssijana antaa loistavan pohjan. Kyytinen opiskeli tanssijaksi Teatterikorkeakoulun  tanssitaiteen laitoksella 1992-1996 ja on toiminut tanssijana siitä lähtien. Koreografina Kyytinen on työskennellyt  vuodesta 2003.  

https://vimeo.com/user1805185

Äänisuunnittelija ja muusikko, teatteritaiteen maisteri Sami Silén on valmistunut Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitokselta vuonna 2006.Hänen työnsä koostuu musiikin säveltämisestä, sovittamisesta, tuottamisesta, esittämisestä, teatteri- ja multimediaäänisuunnittelusta, audiobrändäyksestä, opetustehtävistä ja musiikin moniaistisista sovelluksista. Vuodesta 1990 Silén on työskennellyt yli kahdessasadassa teatteri-, nykytanssi- ja musikaalituotannossa äänisuunnittelijana ja muusikkona, hän on suunnitellut ja toteuttanut satoja radio- ja tv-mainoksia, kuunnelmia ja videoprojekteja. Vuosien mittaan hän on työskennellyt erilaisissa äänisuunnittelutehtävissä Saksassa, Ruotsissa, Tanskassa, Virossa, Unkarissa ja Yhdysvalloissa. Viimeisimmät työtehtävät käsittävät musiikin sävellys-, ääni- ja videosuunnittelutöitä monitieteisiin tutkimusprojekteihin, joissa tieteen ja taiteen soveltaminen on hyvin keskeistä.  Tällä hetkellä Silén toimii tutkijana ja jatko-opiskelijana lääketieteen tiedekunnassa Turun yliopistossa. 

http://soundaces.fi/ 

Ailish Maher on irlantilais-suomalainen tanssitaiteilija, joka on opiskellut The Scottish School of Contemporary Dancessa ja valmistui vuonna 2014 First-Class (Honours) Bachelor of Arts – tutkinnolla. Hän on esiintynyt ja työskennellyt  kansainvälisesti laaja-alaisesti eri koreografien ja tanssiryhmien kanssa. Ailish on myös opettanut yliopistotasolla ja  ohjannut ammattilaistunteja eri tanssiorganisaatioille mm. Pohjanmaan tanssin aluekeskukselle. PTAK myönsi hänelle  aluekeskuspalkan, joka mahdollistaa uuden sooloteoksen tutkimuksen ja kehittelyn syksyllä 2020.

Osta lippusi täältä!