Pohjalaiset tanssiammattilaiset palkittiin Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton ansio- ja kunniamerkeillä 


 
Tanssin aluekeskukset jakoivat ensimmäistä kertaa ansio- ja kunniamerkkejä alaa merkittävästi edistäneille toimijoille. Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen alueelta tämän historiallisen tunnustuksen saivat – ansaitusti – Pirjo Viitanen, Mia Malviniemi ja Annika Sillander.  

Tanssin ammattilaiskentän keskustelufoorumi Kiertoliike kokosi viime viikolla Turkuun joukon tanssin alan ammattilaisia eri puolilta Suomea. Samassa yhteydessä on käynnistetty tanssin aluekeskusten 20-vuotisjuhlavuosi. 

Turun kaupungin vastaanoton yhteydessä torstaina 19.9. jaettiin ensimmäistä kertaa tanssin aluekeskusten historiassa ansio- ja kunniamerkkejä tanssin vapaata kenttää merkittävästi edistäneille toimijoille. Tanssin vapaan kentän tekijöiden työtä ei ole aikaisemmin tunnustettu toimialan ansio- ja kunniamerkein.  

Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton ansio- ja kunniamerkit myönnettiin tunnustuksena pitkäaikaisesta työstä ja merkittävästä panoksesta tanssin ja esittävän taiteen hyväksi. 

Palkitut mukana aluekeskuksen toiminnan alkuun saattamisessa ja muotoutumisessa 

Tunnustuksensaaneilla on ollut kokonaisvaltainen vaikutus sekä pohjalaiseen, että valtakunnalliseen ja kansainväliseen tanssitaiteen kenttään vuosikymmenien ajan. Heidän panoksensa tanssin tunnettuuden, vaikuttavuuden ja tanssitaiteen arvostuksen eteen on ollut mittava. Heistä jokainen on ollut myös mitä suurimmin vaikuttamassa Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen syntyyn ja toiminnan muotoutumiseen.  

Kokkolalainen tanssitaiteilija, tanssitaiteen pioneeri Pirjo Viitanen palkittiin Suomen näyttämötaiteen kultaisella kunniamerkillä violetilla nauhalla paikallisen taidetyön erittäin ansiokkaasta edistämisestä.  

– Ainahan sitä toivoo kaikkea, että saataisiin tanssin tekijöitä alueelle, työpaikkoja ympäri Suomen, tanssi tavoittaisi suomalaisia paremmin, kaikki näkisivät ja kokisivat tanssia. Kyllä aluekeskus on mahdollistanut kurssituksia ja tapahtumia ja sen myötä enemmän tanssin ammattilaisia onkin asettunut alueelle, Viitanen kertoo, ja jatkaa: 

– Aluekeskus on kiitettävästi pystynyt toimimaan niukkoihin olosuhteisiin nähden. Onhan se nyt hirveän tärkeää, että ympäri Suomea on tekijöitä!  
 
Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen toiminnan ytimessä on edelleen tanssitaiteen arvostuksen ja työmahdollisuuksien lisääminen alueen taiteilijoille. Laadukkaan tanssitaiteen näkemisen ja kokemisen mahdollistaminen mahdollisimman laajalle yleisölle on niin ikään toiminnan kulmakivenä.  


Tanssitaiteen ammattilainen on taiteen moniosaaja 

Mia Malviniemi palkittiin Suomen näyttämötaiteen kultaisella ansiomerkillä vähintään 25 vuoden toiminnasta punaisin ruusukkein. Malviniemi on vaasalainen tanssitaiteilija, koreografi, elokuvantekijä ja Malviniemi Companyn taiteellinen johtaja.  

–  Saamani tunnustus on iso kunnia ja olen kiitollinen, että tekijöiden panostusta tanssitaiteen edistämiseksi tuodaan esille valtakunnallisesti. Pohjanmaan tanssin aluekeskus on ollut minulle merkittävä yhteistyökumppani ja tukija koko sen olemassaolon ajan, Malviniemi toteaa, ja jatkaa:

– Jos mietin työtäni tanssitaiteen parissa täällä Pohjanmaalla, niin ehkä merkittävää on ollut yhteistyöt laajasti eri toimijoiden ja muiden taiteilijoiden kanssa. Yhdessä tekemisen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Näin myös tanssi saa näkyvyyttä ja linkittyy osaksi yhteiskuntaa.

Malviniemi jatkaa ansiokasta tanssitaiteen edistämistä myös Pohjanmaan tanssin aluekeskusta hallinoivan Pohjanmaan tanssi ry:n hallituksen puheenjohtajana. Malviniemi Companyn uusin teos “Äänellisiä tutkimuksia” on mahdollista nähdä Kokkolan Talvitansseilla lauantaina 19.10. klo 14.00. 


Fokuksessa taiteen kentän luova hallinnollinen työ  

Kansainvälisen uran luonut koreografi, esiintyjä ja pedagogi Annika Sillander palkittiin vähintään 25 vuoden toiminnasta Suomen näyttämötaiteen hopeisella ansiomerkillä sinisin ruusukkein. Vuodesta 2012 lähtien hän on keskittynyt työskentelemään taiteen hallinnollisissa tehtävissä toiminnanjohtajana, fasilitaattorina ja tuottajana.  

Sillander johti Pohjanmaan tanssin aluekeskusta kymmenen vuoden ajan vuosien 2012 ja 2022 välillä. 

– Työni aluekeskuksessa on merkinnyt minulle paljon. On ollut arvokasta olla mukana kehittämässä alueen tanssin kenttää ja toimintaa, ja luoda uusia mahdollisuuksia tanssitaiteen tekemiselle ja kokemiselle, Sillander kertoo.  

– Tämä työ ei olisi ollut mahdollista ilman alueen tanssin toimijoita, ja sitä ammattitaitoista verkostoa, jonka kanssa haluan jakaa tunnustuksen – he ovat olleet merkittävässä asemassa alueellisen tanssin kentän edistämisessä. On suuri kunnia vastaanottaa ansiomerkki työstäni, Sillander jatkaa.  

Vuoden 2023 alusta Sillander on toiminut freelancerina tehden yhteistyötä yksittäisten taiteilijoiden, ryhmien, organisaatioiden ja instituutioiden kanssa sekä kotimaassa että kansainvälisesti. 

Pohjanmaan tanssin aluekeskus jatkaa kehittäjiensä jalanjäljillä

Pohjanmaan tanssin aluekeskus on muuten 20-vuotiaan tanssin aluekeskusverkoston nuorin keskus, ensi vuonna vasta 15-vuotias.Vuodesta 2023 lähtien keskuksen toiminnanjohtajana on toiminut kokkolalainen tanssitaiteilija Eleni Pierides.  

– Me aluekeskuslaiset olemme todella iloisia siitä, että alueemme taiteilijoita muistetaan näillä tunnustuksilla. Ne ovat todella tärkeitä, ja olikin jo korkea aika, että myös tanssin alan suunnannäyttäjiä ja tienraivaajia arvostetaan julkisesti näillä ansio- ja kunniamerkeillä, Pierides iloitsee.  

– Meidän tehtävämme on jatkaa edeltäjiemme erinomaista työtä, mutta myös uudistua ja edelleen kehittää toimintaamme vastaamaan ajan haasteita ja vaatimuksia. Toiminnan keskiössä tulee kuitenkin jatkossakin olemaan taiteilijoiden työn mahdollistaminen ja tukeminen sekä merkityksellisten kohtaamisten ja elämysten järjestäminen mahdollisimman moninaisille yleisöille, Pierides summaa.