Carima Neusserin workshop 16.4. klo 10.00-12.00 Funkkiksella

Carima Neusser on Tukholmassa toimiva koreografi ja esiintyjä. Vuodesta 2016 lähtien hän on työskennellyt eri puolilla maailmaa, muun muassa Brasiliassa, Meksikossa, Haitilla, Italiassa, Ranskassa, Portugalissa, Yhdysvalloissa, Egyptissä, Suomessa, Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Hänen työnsä keskittyy usein poikkitieteellisiin projekteihin, joiden lähtökohtana ovat tanssi ja koreografia. Hänen taiteellinen ilmaisunsa ulottuu laajalle alueelle, jossa hän yhdistää kuvataidetta, arkkitehtuuria, tiedettä, musiikkia ja näyttämötekniikkaa. Hän on tehnyt yhteistyötä kansainvälisten taiteilijoiden, tanssijoiden, koreografien, muusikoiden ja arkkitehtien kanssa.



Työmatkoillaan hän kohtaa jatkuvasti uusia kulttuurisia ja taiteellisia ilmaisumuotoja, jotka yhdistyvät dynaamisiksi kohtaamisiksi, työpajoiksi ja koreografisiksi teoksiksi. Hän on työskennellyt residensseissä ja esittänyt teoksiaan muun muassa Uferstudiosilla Berliinissä, Weldissä ja Dansens Husissa Tukholmassa sekä Dansstationenilla Malmössä. Hänet kutsuttiin esittelemään teoksensa Ghetto Gucci documenta fifteen -näyttelyyn Kasselissa, joka on yksi maailman merkittävimmistä taidenäyttelyistä.

Työpajasta:

Carima Neusser kutsuu työpajaan Vaasaan. Cariman johdolla osallistujilla on mahdollisuus tutustua koreografiseen materiaaliin, jota hän kehittää yhdessä tanssijoiden Ailish Maherin ja Lisa Schåmanin kanssa uutta tanssiteosta varten. Työpajassa kokeillaan työskentelyn puitteissa syntyneitä menetelmiä ja tanssikäytäntöjä.

Työpajassa keho ja liike ovat keskiössä, ja tutkimme välitiloja. Inspiraation lähteenä toimii butoh – pimeyden tanssi – jonka pohjalta kokeilemme liikkeitä ja ilmaisua, jotka sijoittuvat elämän ja kuoleman, todellisuuden ja fantasian rajamaille. Jokainen osallistuja pääsee kohtaamaan oman luovan ilmaisunsa improvisaation ja performatiivisten harjoitusten kautta. Työpajassa annamme mielikuvituksen ja luovuuden johdattaa meitä.

Sana ”liminaliteetti” juontaa juurensa latinan kielen sanasta, joka tarkoittaa kynnystä. Se kuvaa siirtymätilaa, olemista kahden vaiheen välillä, eräänlaista limbossa oloa. Kyseessä on ambivalentti tila, kuten valveen ja unen, elämän ja kuoleman tai lapsuuden ja aikuisuuden välissä oleminen.



Residenssistä:


Projektissa koreografi Carima Neusser yhdessä tanssijoiden Ailish Maherin ja Lisa Schåmanin kanssa tutkii, mitä voimme oppia liminaliteetin ja liminaalisten tilojen käsitteistä. He kehittävät teosta, joka koostuu kolmesta päällekkäisestä soolosta. Jokainen soolo tarkastelee liminaliteetin eri ulottuvuutta ja muodostaa oman erillisen universuminsa liikkeen, puvustuksen, valon ja esittämisen kautta. Sana ”liminaliteetti” viittaa siirtymätilaan, olemiseen kahden vaiheen välillä, limbossa.

Residenssin aikana he tutkivat muun muassa elämän ja kuoleman välistä tilaa sekä tapahtumia, jotka sijoittuvat sosiaalisesti hyväksytyn rajoille. He ammentavat inspiraatiota Tatsumi Hijikatan butoh’sta, joka tunnetaan myös pimeyden tanssina. Työskentelyssä lähestytään groteskin kehon kysymyksiä ja kauhuelokuvan estetiikkaa. Liikkeessä käytetään fragmentoituneita eleitä ja ääni-improvisaatioita. He pohtivat, kuinka tanssijan persoonallisuus voi kadota näyttämöllä ja ”vaihtua” toisenlaisiin olentoihin. He tutkivat myös, kuinka edesmenneet läheiset muuttuvat kehossa ja liikkeessä ilmentyviksi kuviksi ja muistoiksi. Projektia tukee Svenska Kulturfonden ja Nordisk Kulturfond.



Ilmoittaudu mukaan reija.penttinen@pohjanmaantanssi.fi