Tanssin voima- tanssielokuvanäytös valtaa Kokkolan Tanssin päivänä 29.4.

29.4. klo 18.00 Bio Rex Kokkola

Liput: www.biorex.org


Tanssielokuvaa ei sido muoto tai genrerajat. Se on vahvojen taidemuotojen fuusio ja oma kehittyvä lajinsa. Tanssielokuva sopii kaikille! 


Pohjanmaan tanssin aluekeskus kutsui tanssielokuvan tekijän ja kurattorin Kati Kallion esittämään muutamia omia elokuviaan Kokkolaan kansainvälisenä Tanssin päivänä 29.4. Elokuvanäytöksen ovat yhdessä kuratoineet Kallio ja tanssitaiteilija Mia Malviniemi. Bio Rex Kokkolassa esitettävässä näytöksessä erilaiset sosiaaliset teemat yhdistävät elokuvan tekijöiden teoksia. 


Näytöksen aloittaa Mia Malviniemen ja Mervi Junkkosen ikääntyneen kehon rajoista ja mielen rajattomuudesta kertova elokuva Samassa veneessä. Raunon tarina vie meidät venematkalle isän kanssa, jossa tapahtuu yllättäviä vastoinkäymisiä.


Toisena elokuvana nähdään Vilma Tihilän ja Sanni Kriikun musiikki- ja tanssielokuva Hiljaisuuteen Painettu. Poeettinen elokuva ja katkelma äidin ja tyttären välisestä suhteesta, ja kuvaa ylisukupolvista traumaa ja pinnan alle painettujen tunteiden hiljaista siirtymää sukupolvelta toiselle. 


Samuli Valkaman ja Jyrki Karttusen pirskahteleva tanssielokuva Ha ha ha kertoo tehokkaasta tehtaasta, missä tehtaan työntekijä havahtuu haastamaan sen johdon, ja aiheuttaa pienen kapinan.


Saamelaistaiteilija Marja Helanderin tanssielokuva Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut tutkii saamelaisalueiden omistajuuden takana piileviä syvimpiä kysymyksiä. Elokuvassa nuoret tanssijat Katja ja Biret Haarla matkaavat Saamenmaalta pääkaupunkiin eduskuntatalon portaille.


Mia Malviniemi valitsi Kati Kallion tuotannosta kolme elokuvaa esitettäväksi Kokkolassa. Ensimmäisenä Kallion tuotannosta nähdään yhteistyössä nicaragualaisen tanssijan  Yeinner Chicasin kanssa valmistettu Contrapeso. Elokuva kertoo miehestä, joka kamppailee pitääkseen yllä elämänsä merkityksetöntä rakennelmaa, ja joka mystisen tapahtuman kautta murtaa itselleen rakentamansa esteen ja tunnistaa todellisen luonteensa.


Kati Kallion ohjaama ja koreografioima elokuva Käy rinnallain on syntynyt Kyllikki Piiran haastattelujen ja Elli Isokosken idean pohjalle. Elokuva tuo esiin 94-vuotiaaksi eläneen Kyllikin näkökulmaa yksinäisyydestä. Elokuva nostaa esiin luopumisen ja yksinäisyyden teemat kertomalla pitkästä ystävyydestä ja kumppanuudesta.


Sininen on satufantasia linnunomaisesta hahmosta metsän syleilyssä. Elokuvan keskeinen hahmo on kehittynyt vuosien varrella tanssijan ja elokuvan koreografin Vappu Virkkulan etsiessä voimahahmoaan tanssin ja liikkeen kautta. Elokuva kuvaa lempeitä voimia ja maagisia taitoja, itsenäisyyttä ja itseohjautuvaa kykyä luoda elämää, merkitystä ja kohtaamisia ympärilleen. 


Elokuvien yhteiskesto on noin 65 minuuttia, ja näytöksen kokonaiskesto keskustelujen kanssa on 95 minuuuttia. Keskusteluissa mukana ohjelmiston kuraattorit ja elokuvantekijät Mia Malviniemi ja Kati Kallio. Keskusteluja moderoi toimittaja, ja yksi Kokkolan Kinojuhlien perustajista, Laura Airola.