POHJANMAA TANSSII JÄLLEEN 13.-16.3.2024

Jo perinteeksi muodostunut tapahtuma tuo jälleen Vaasaan mielenkiintoista ja

valloittavaa tanssia – nyt uutena ajankohtana keväällä!

Pohjanmaan tanssin aluekeskus järjestää jälleen laadukkaan ja ohjelmistoltaan monipuolisen tanssitaiteen tapahtuman Vaasassa maaliskuussa. Tanssiesityksiä nähdään Vaasan

kaupunginteatterin Julia-näyttämön lisäksi pääkirjaston Draama-salissa ja Rewell Cneterissä. Ohjelmiston teoksiin liittyen järjestetään myös tanssityöpaja sekä vuoropuhelua sanataiteen ja runonlausunnan ja tanssin välillä.

Leikki, vuorovaikutus ja taiteiden välinen vuoropuhelu ohjelmiston keskiössä

Tapahtumaviikko alkaa keskiviikkona 13.3. pääkirjaston Draama-salissa klo 18.00

vapaapääsyisellä, Tanssivien Timanttien esityksellä “Kohtaamisia”.


Tanssivat Timantit on Kokkolassa toimiva inklusiivisen tanssin ryhmä. Sen on perustanut kokkolalaislähtöinen koreografi Kati Raatikainen yhdessä paikallisten tanssijoiden, Maria Lahden, Jarmo Patanan ja Sanna Tornikosken, kanssa. Teoksessa tanssivat ryhmän tanssijoiden lisäksi tanssitaiteilijat Riina Kalmi ja Anders Lillhonga. Koreografisesta

kokonaisuudesta ja tuotannosta vastaa Kati Raatikainen, äänisuunnittelusta Markku Essel ja visuaalisesta suunnittelusta Minttu Nikula.

“Kohtaamisia” -esityksessä koetaan nimensä mukaisesti monenlaisia kehollisia kohtaamisia. Leikkisä, koskettava ja heittäytyvä vuorovaikutus muotoutuu esiintyjien keskinäisistä kohtaamisista myös esiintyjien ja yleisön välille. Visuaaliset ja äänelliset elementit sekoittuvat esityksessä riehakkaasti ihmiskehoihin. Teoksen koreografinen ajattelu perustuu elämän ja olemassaolon suhteisuuden kunnioittamiseen. Kaikki ilmenevässä maailmassa kietoutuu yhteen, vaikuttuu toisista, tukeutuu toisiin, kanssaelää ja on suhteissa keskenään.

Esitys on maksuton, ja sinne toivotaan erityisesti ryhmiä yleisöön. Ryhmät voivat ilmoittautua sähköpostitse Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen kautta reija.penttinen@pohjanmaantanssi.fi.


Katsoja on tervetullut esitykseen oman aistimaailmansa läpäisemänä. Tarjolla on joitakin kuulosuojaimia ääniherkille katsojille, mukaan saa ottaa omatkin suojaimet. Esityksen aikana saa liikehtiä tai lähteä kesken pois. Esitystila on esteetön.

Uutena lisäyksenä ohjelmistoon uunituore paikkasidonnainen teos “Liminal Spaces”

“Liminal Spaces” on koreografi-tanssija Janne Aspvikin ja muusikko-äänisuunnittelija Markku Esselin paikkasidonnainen teos. Kolme erilaista liminaalitilaa, joita tulkitaan liikkeen ja äänen kautta.


Kun matkustamme, siirrymme pisteestä A pisteeseen B. Pisteiden välisen matkan voidaan nähdä edustavan itse elämää, jolla on alku ja loppu. Elämä on siis liminaalinen tila itsessään. Suhteet, urat, kiinnostuksen kohteet jne. voidaan myös nähdä liminaaleina tiloina. Tietoisuus tästä voi luoda kiireellisyyden tunteen. Tunne, että minun täytyy tehdä kaikki, mitä haluan saavuttaa ennen kuin kaikki on ohi, voi olla sekä hyvä että huono asia. On tärkeää löytää tasapaino kiireellisyyden ja läsnäolon välillä. “Liminal Spaces” tutkii tätä tilaa.

“Liminal Spaces” esitetään keskellä kaupungin kuhinaa Rewell Centerissä torstaina 14.3. klo 16.00. Tapahtuma on avoin ja ilmainen kaikille.

Tämän vuoden ohjelmistossa myös avoin työpaja, jossa perehdytään perjantain teoksen tanssitekniikkaanPerjantaina 15.3. Klo 19.00 kaupunginteatterin Julia-näyttämöllä nähdään Matti Haaponiemen ja Anders Lillhongan duetto “Either put on these glasses or start eating that trash can”.

Kahden tanssijan improvisatorisen työskentelyn keskiössä on vuorovaikutus ja leikki, jossa yhdistyy lapsuuden toimintaelokuvien sankarit, pop-kulttuuri, tietokonepelit sekä itämaisten taistelulajien mystiikka, estetiikka ja pseudotiede. Kouriintuntuvan fyysisyyden lisäksi työskentely pursuaa taiteilijoiden itse tekemiä analogisia ja synteettisiä ääni- ja videomaisemia.

Ennen varsinaista esityspäivää 14.3. torstaina Haaponiemi ja Lillhonga ohjaavat teokseen liittyvän Tie toiseen- työpajan yhteistyössä Budokan ry:n kanssa. Työpajassa perehdytään Haaponiemen ja Lillhongan partnerointi-tekniikkaan. Työpajaan ovat tervetulleita kaikki, ja siihen voi ilmoittautua Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen kautta sähköpostitse reija.penttinen@pohjanmaantanssi.fi.

Lauantain taiteiden välinen vuoropuhelu kruunaa Pohjanmaa tanssii- tapahtumaviikon


Lauantaina 16.3. Klo 19.00 aloitamme illan Runonkulkijoiden esityksellä “Kenkä piirtää ruusunkukkaa, liljankukkaa” Vaasan kaupunginteatterin ravintolassa.

Runonkulkijat on vaasalainen lausujaryhmä, jonka poikkitaiteellinen esiintyminen ja tunteita herättävät esitykset ovat inspiroineet yleisöjä ympäri Suomen jo 30 vuoden ajan. Pohjanmaa tanssii-tapahtumaan Runonkulkijat tuovat otteita mittavalta uraltaan. Mukana ovat Tytti Hyttilä- Huhta, Arja Koukku ja Airi Ropponen-Lindroos.

Klo 19.20 Julia-näyttämöllä on vuorossa tanssia, sävel- ja sanataidetta yhdistävä teos “Uneni eivät pelkää pimeää”.

Esitys on osa Liikkeelliset runot -konseptia ja teossarjaa, joka on tanssitaiteilija Hanna Korhosen vuodesta 2018 toteuttama jatkuvaluonteinen konsepti. Tässä konseptissa luodaan nykytanssia ja äänimaisemia nykyrunoihin ja proosateksteihin.

”Uneni eivät pelkää pimeää” -esityksen musiikista vastaa muusikko-säveltäjä Niina Hannula ja sanataiteesta runoilija Pekka Kytömäki, valosuunnittelu on Elina Nopasen käsialaa. Teoksessa tutkitaan, millaisia resonanssipintoja sanat luovat tanssiin, äänimaisemiin ja musiikkiin. Haraavatko ne toisiaan vastaan, väittelevätkö, kommentoivatko, kipunoivatko vai löytävätkö satunnaisen harmonian?

Kaikkien Pohjanmaa tanssii-tapahtuman esitysten jälkeen on taiteilijatapaaminen, joihin kaikki ovat tervetulleita ottamaan osaa keskusteluihin.

Liput kaikkiin Julia-näyttämön esityksiin myydään Vaasan kaupunginteatterin lipunmyynnistä ja NetTicketistä.