Tanssivat Timantit: Kohtaamisia


Keskiviikko 13.3. klo 18:00, Draama-sali, Vaasan pääkirjasto

Työryhmä: Maria Lahti, Jarmo Patana, Sanna Tornikoski, Riina Kalmi, Anders Lillhonga, Markku Essel, Minttu Nikula, Kati Raatikainen


Tanssivat timantit on Kokkolassa toimiva inklusiivisen tanssin ryhmä. Sen on perustanut kokkolalaislähtöinen koreografi Kati Raatikainen (Helsinki) yhdessä kehitysvammaisten
tanssijoiden Maria Lahti (Himanka), Jarmo Patana (Kokkola) ja Sanna Tornikoski (Kokkola) kanssa Kohtaamisia-projekti on jatkoa Kvartetto-teokselle (2019), jonka Raatikainen valmisti Kokkolassa ryhmän tanssijoiden kanssa. Kvartetto sai ensi-iltansa Kokkolan Talvitanssit-festivaalilla ja sillä on vierailtu mm. Tampereen teatterikesässä 2021, Zodiak Uuden tanssin keskuksessa Helsingissä 2021, ja Edinburgh Fringe-festivaalilla Skotlannissa 2022. Menestyksekkään vastaanoton ja
mielekkään yhdessä työskentelyn jälkeen ryhmä halusi jatkaa yhteistä matkaa.

Kehitysvammaisten tanssijoiden koulutus ja työllistymismahdollisuudet tanssin saralla ovat rajalliset. Ryhmän ensimmäisen yhteistyön lähtökohta oli tanssijaidentiteetin vahvistaminen, tanssijana työskentelyn harjoitteleminen ja omasta työstä alan mukaisen palkan saaminen. Yleensä kehitysvammainen ihminen voi maassamme työllistyä vain kuntouttavaan toimintaan. Kohtaamisia-projektin kautta tasa-arvoisemmat periaatteet, ja näin kehitysvammaisten toimijoiden tanssin ammattimainen harjoittaminen saavat jatkumoa.

Projekti perustuu mentoroinnin ajatukselle. Työryhmässä on ryhmän kolmen tanssijan ja koreografi Raatikaisen ohella kokkolalainen ammattitanssija Anders Lillhonga, isojokinen tanssitaiteilija Riina Kalmi, kokkolalaislähtöinen äänisuunnittelija Markku Essel (Helsinki) ja kokkolalainen visualisti Minttu Nikula.

Esitys on valmistettu mentoroimisen ajatusta hyödyntäen: Mitä voimme oppia toisiltamme, ja miten opimme yhdessä? Koreografiset tehtävät, joihin esitys rakentuu, ovat syntyneet kaikkien kiinnostuksia kuunnellen ja yhteisten harjoitusten myötä. Ryhmän työskentelytapa harjoittaa monenlaisten toimintamahdollisuuksien, vuorovaikutustapojen ja tulkintojen rinnakkaisuutta, ja pyrkii löytämään monenlaisia tapoja kommunikoida, jotta jokainen työryhmän jäsen tulisi
kuulluksi, ja ymmärtäisimme toisiamme.

Ryhmän tanssija Maria Lahti kuvailee esityksen hänessä aiheuttamia tuntoja: “Mulla tulee muistoja mun elämästä, mun menneisyydestäkin ja tulevaisuudesta”. Tanssija Sanna Tornikosken mukaan Kohtaamisia on värikäs esitys. “Tanssivat Timantit on liikehdittävä, tunteikas tanssiryhmä, joka oppii tanssimaan erilaisia tunteiden värähtelyä, kehon luottamusta ja herättää ihmisten tunteita. Ne kasvavat kuin unelmien täyttymysten maailmaan”, tanssija Jarmo Patana kuvailee ryhmää.

Kohtaamisia-esityksen ensi-ilta oli 18.11.2023 Kokkolan seudun opistotalon juhlasalissa. Ensi-illan jälkeen teos kiersi kehitysvammaisten asumisyksikköjä Kokkolassa. Vaasassa vuoden 2024 Pohjanmaa tanssii -tapahtuman ohjelmistossa “Kohtaamisia” järjestetään kaupunginkirjaston Draama-salissa vapaapääsyisenä esityksenä, jonne järjestäjä toivoo erityisesti ryhmiä.

Ryhmälle voi varata paikan Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen kautta sähköpostitse
reija.penttinen@pohjanmaantanssi.fi

Katsoja on tervetullut esitykseen oman aistimaailmansa läpäisemänä. Tarjolla on joitakin kuulosuojaimia ääniherkille katsojille, mukaan saa ottaa omatkin suojaimet. Esityksen aikana saa liikehtiä tai lähteä kesken pois. Esitystila on esteetön. Esityksen kesto on n. 50 min.

Kuva: Ulla Nisonen