kaksi kättä kohtaa kuvan laidoilla, vasen käsi on iso ja oikean laidan käsi on pieni.

”Samassa veneessä”-lyhytdokumentti syntyi dokumentin ja fiktion, tarinoiden ja tanssin, ja sanan ja liikkeen yhtymäkohdassa

Mia Malviniemen ja Mervi Junkkosen teos ”Samassa veneessä” nähdään 3.-4.2.2024 osana DocPoint-festivaalin Lyhyesti: Poliittinen keho-sarjaa.

Mia Malviniemi on vaasalainen tanssitaiteilija ja Mia Malviniemi Companyn taiteellinen johtaja. Hän on työskennellyt dokumentaristi Mervi Junkkosen kanssa jo aiemmin elokuvan parissa teoksen ”Roots” tiimoilta. ”Samassa veneessä” syntyi Malvinimemen ikäihmisten kanssa viettämien tanssituokioiden pohjalta. Tanssituokiot ovat olleet intiimejä kohtaamisia, joiden merkityksellisyys on ollut tarinoissa ja niiden liikkeellistämisessä.


Elokuva valikoitui kerronnan välineeksi, koska Malviniemi ei kuitenkaan halunnut tulkita omalla liikkeellään toisten tarinoita, vaan halusi tuoda tarinan esille kohtaamisen hetkessä. Elokuvan keinoin on helpompaa tuoda näkyväksi se, miten ikäihminen on yhä osallinen yhteiskunnassa ja maailmassa. Näiden tanssillisten kohtaamisten ytimessä on vuorovaikutuksellisuus ja huomio siitä, miten ihmisellä on koko elämänkaarensa ajan kyky sekä kohdata että oppia uutta.


Malviniemen oli tarkoitus tehdä tanssijan rooli itse, mutta korona-aika, ja oma sairastuminen elokuvan kuvausviikolla muutti suunnitelmat. Rooliin valikoitui tanssija ja tanssitaiteilija Nanna Rahikainen. Rahikaisella oli itsellään kokemusta niin ikään ikäihmisten tanssituokioista, joten hänen lähtökohtansa projektiin osallistumiselle olivat oivalliset. Haasteensa elokuvan ohjaustyölle toi Malviniemen sairastuminen, jolloin hänen ohjaustyönsä tapahtui etänä.

Elokuva on esillä Helinä Rautavaaran museossa 18.2. saakka osana Suomen tarinat-näyttelyä. Elokuva on jo ehtinyt niittää mainetta ulkomailla esimerkiksi voittamalla Grazissa Dance on Screen-festivaalilla 1. palkinnon, ja erikoismaininnat Trondheimin Multipliè Dance Film-festivaalilla ja Bucharestin International Dance Film-festivaalilla. Tulevaisuudessa teos nähdään muun muassa myös Ruotsissa ja Alankomaissa.