Pohjanmaa tanssii 13.-16.3.2024

Perinteeksi muodostuneen tapahtuman uusi ajankohta kevätkaudella.


Pohjanmaan tanssin aluekeskus järjestää tanssitaiteen tapahtuman Vaasassa maaliskuussa. Esityksiä nähdään kaupunginteatterin Julia-näyttämön lisäksi pääkirjaston Draama-salissa.


LEIKKI, VUOROVAIKUTUS JA TAITEIDEN VÄLINEN VUOROPUHELU OHJELMISTON KESKIÖSSÄ

Tapahtumaviikko alkaa Draama-salissa vapaapääsyisellä, Tanssivien Timanttien esityksellä “Kohtaamisia”. Tanssivat Timantit on Kokkolassa toimiva inklusiivisen tanssin ryhmä. Sen on perustanut kokkolalaislähtöinen koreografi Kati Raatikainen yhdessä paikallistanssijoiden Maria Lahti, Jarmo Patana ja Sanna Tornikoski kanssa. Teoksessa tanssii ryhmän tanssijoiden lisäksi tanssitaiteilijat Riina Kalmi ja Anders Lillhonga. Koreografisesta kokonaisuudesta ja tuotannosta vastaa Raatikainen, äänisuunnittelusta Markku Essel ja visuaalisesta suunnittelusta Minttu Nikula.


“Kohtaamisia”esityksessä koetaan nimensä mukaisesti monenlaisia ja eri tuntuisia kehollisia kohtaamisia. Leikkisä, koskettava ja heittäytyvä vuorovaikutus muotoutuu välillä esiintyjien keskinäisistä kohtaamisista myös esiintyjien ja yleisön väliin. Myös visuaaliset ja äänelliset elementit sekoittuvat esityksessä riehakkaasti ihmiskehoihin. Teoksen koreografinen ajattelu perustuu elämän ja olemassaolon suhteisuuden kunnioittamiseen. Kaikki ilmenevässä maailmassa kietoutuu yhteen, vaikuttuu toisista, tukeutuu toisiin, kanssaelää ja on suhteissa keskenäänPerjantaina kaupunginteatterin Julia-näyttämöllä nähdään Matti Haaponiemen ja Anders Lillhongan duetto “Either put on these glasses or start eating that trash can”. Kahden tanssijan improvisatorisen työskentelyn keskiössä on vuorovaikutus ja leikki, jossa yhdistyy lapsuuden toimintaelokuvien sankarit, pop-kulttuuri, tietokonepelit sekä itämaisten taistelulajien mystiikka, estetiikka ja pseudo-tiede. Kouriintuntuvan fyysisyyden lisäksi työskentely pursuaa taiteilijoiden itse tekemiä analogisia ja synteettisiä ääni- ja videomaisemia.Lauantaina Julia-näyttämöllä on vuorossa tanssia, sävel- ja sanataidetta yhdistävä esitys “Uneni ei pelkää pimeää”. Esitys on osa Liikkeelliset runot -konseptia ja teossarjaa, joka on tanssitaiteilija Hanna Korhosen vuodesta 2018 toteuttama jatkuvaluonteinen konsepti. Tässä konseptissa luodaan nykytanssia ja äänimaisemia nykyrunoihin ja proosateksteihin.”Uneni eivät pelkää pimeää” -esityksen musiikista vastaa muusikko-säveltäjä Niina Hannula ja sanataiteesta runoilija Pekka Kytömäki, valosuunnittelu Elina Nopanen. Teoksessa tutkitaan, millaisia resonanssipintoja sanat luovat tanssiin, äänimaisemiin ja musiikkiin. Haraavatko ne toisiaan vastaan, väittelevätkö, kommentoivatko, kipunoivatko vai löytävätkö satunnaisen harmonian?

Lauantain avaa vaasalainen Runonkulkijat-ryhmä esityksellään “Kenkä piirtää ruusunkukkaa, liljankukkaa”, joka kokoaa pomintoja jo yli 30-vuotta toimineen ryhmän vuosien varrelta. Esitys tapahtuu Vaasan kaupunginteatterin kahvilassa ennen Julia-salin esitystä.


13.-16.3.2024 | Pohjanmaa tanssii -tapahtuma | Vaasan kaupunginteatteri, pääkirjaston Draama-sali

13.3. klo 18 “Kohtaamisia” – vapaa pääsy

15.3. klo 19 “Either put on these glasses or start eating that trash can” – liput 20/15/10 €
16.3. klo 19 “Kenkä piirtää ruusunkukkaa, liljankukkaa” – vapaa pääsy

16.3. klo 19.20 “Uneni eivät pelkää pimeää”- liput 20/15/10 €

Kuvat: Ulla Nisonen, Antti Pahkamäki, Clas-Olav Slotte