Kuva teoksesta Carl Knif: Koivu ja tähti, Ulla Hyväluoma, Pekka Hiltunen

Pohjanmaan tanssin aluekeskus on tiivistänyt yhteistyötä Vaasan kaupunginteatterin kanssa

Pohjanmaan tanssin aluekeskus on osana tanssitaiteen edistämistä vuodesta 2011 tarjonnut toimialueensa tanssin ja esittävän taiteen ammattilaisille työkykyä ylläpitäviä, osallistujilleen ilmaisia tanssitunteja. Tanssitunteja ohjaamaan on palkattu niin alueellisia eri lajien pedagogeja kuin alueella vierailevia taiteilijoita.


Syyskuussa Pohjanmaan tanssin aluekeskus aloittaa yhteistoiminnan Vaasan kaupunginteatterin kanssa ammattilaisten tanssituntien järjestämiseksi. Vaasan kaupunginteatteri on toiminut vahvana tanssitaiteen esille tuojana ja tukijana alueella, esimerkiksi viime vuonna Julia-näyttämöllä nähtiin mm. Hanna Brotheruksen Maa – teos sekä Carl Knifin Topeliuksen satuun perustuva Koivu ja Tähti. Lisäksi Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen järjestämä, vuosittainen Pohjanmaa Tanssii – tapahtuma on löytänyt kotinsa kaupunginteatterin näyttämöiltä. 

– Me olemme vahva musiikkiteatteritalo ja minulle musiikkiteatterissa tanssilla on tärkeä sija. Repertuaariteattereista vain meillä ja Helsingin kaupunginteatterilla on tanssijoita kuukausipalkalla. Tanssi vahvistaa meidän taiteemme tarjontaa ja toivon, että pystyisimme jatkossakin tarjoamaan teatterin ohella tanssiteoksia katsojillemme, sanoo Vaasan kaupunginteatterin johtaja Seppo Välinen.

Yhteistyökuvion kautta ammattitunnit löytävät paikkansa Vaasan kaupunginteatterin harjoitustiloista. Yhteiset, esittävän taiteen ammattilaisille suunnatut viikottaiset tanssitunnit alkavat 5.9. lähtien. Ensimmäisen tunnin ohjaa aluekeskuksen toiminnanjohtaja Eleni Pierides.

– Olemme todella iloisia tanssin vapaalla kentällä, että saamme tanssituntiyhteistyön avattua kaupunginteatterin kanssa ja vahvistettua verkostoa myös teatterin tanssijoiden kanssa. Tuntien ohjausvastuuta vuorotellaan toimintaan osallistuvien kesken, mikä työllistämisen lisäksi tukee yhteenkuuluvuuden tunnetta tanssin ja esittävän taiteen alueellisten toimijoiden välillä, Pierides kommentoi.

 – Ammattilaisten aamutunnit ovat tärkeitä oman treenin ja instrumentin ylläpitämisen kannalta. Kaupunginteattereissa tuotantotahti on tiukka, joten on huojentavaa, että viikossa on aamutunti jolloin voi keskittyä tulosvastuuttomasti omaan treenaamiseen ilman dedispainetta. On hienoa, että alueen tanssitaiteilijat voivat kokoontua yhteen, ja itselleni tuntuu merkitykselliseltä löytää oman teatterityöyhteisön lisäksi myös alueen tanssiyhteisö, ja olla osa sitä, toteaa Vaasan kaupunginteatterissa tanssijana työskentelevä Ulla Hyväluoma.

Tunnit pidetään tiistaisin klo 09-10 Vaasan kaupunginteatterin Ullakko-harjoitushuoneessa. Syyskauden tunnit on sovittu aikavälille 5.9.-7.11.2023.

5.9. Eleni Pierides, baletti

12.9. Viivi Sjöblom, kontakti-improvisaatio

19.9. Ailish Maher, improvisaatio

26.9. Ulla Hyväluoma, nykytanssi tai pilates

3.10. Mia Malviniemi, pilates tai nykytanssi

10.10. Iiris Kankaanpää, baletti

24.10. Nanna Rahikainen, jazz tai kehonhuolto

31.10. Susanna Isotalo, baletti

7.11. Annika Sillander, nykytanssi

Esittävän taiteen ammattilainen, haluatko tietää lisää? Ota yhteys: eleni.pierides@pohjanmaantanssi.fi

Kuva: Vaasan kaupunginteatteri/ Carl Knif: Koivu ja tähti, tanssijat Ulla Hyväluoma, Pekka Hiltunen