Rail2Dance 2.6. Vaasassa – esityksiä Kuntsin rannassa

Rail2Dance Vaasassa 2.6., tanssi-interventiot ovat Nykytaiteenmuseo Kuntsin vierellä rannassa klo 16    


Kuvittele rautatieasema, junalaituri, aukio tai julkisen liikenteen pysäkki. Miten käyttäydyt näissä paikoissa – Miten liikut, miten seisot, mitä teet?

Rail2Dance-projekti pohjautuu ihmisten käyttäytymiskoodeihin julkisissa tiloissa. Koreografioiden ja leikkimielisen toiminnan avulla projektin tanssijat muuttavat nykyisiä käyttäytymissääntöjä. Uusilla liikkeillä he paitsi korostavat kehonkielen kirjoittamattomia sääntöjä, myös kyseenalaistavat yhteisön merkityksen ja tuovat esiin ympäristöjä, joissa liian usein vain kävelemme toistemme ohi kiinnittämättä huomiota mihinkään. Julkisille paikoille yhtäkkiä ilmestyvän pop-up-tanssin avulla voimme ainakin hetkeksi yhdistyä mahdollisesti erilaiseen maailmaan, jossa voimme purkaa sosiaalisia käyttäytymiskoodeja ja luoda uusia sääntöjä. Vaikka se olisi vain hetki kädestä pitämistä, laulamista rautatieasemalla tai makaamista aukiolla.

Rail2Dance on 40- päiväinen liikkuva tanssiresidenssi, joka jalkautuu 8 eri kaupunkiin Euroopassa ja toteuttaa näissä tanssiyhteisöjen kanssa työpajoja ja kaikille avoimia tanssi-interventioita. Hankkeen ydinryhmässä ovat mukana tanssijat Maria Naidu (Ruotsi), Laura Chambers (Suomi), Patrik Riipinen (Suomi), Sascha Paar (Itävalta), Alja Lacković (Slovenia) ja Anna Pehrsson (Ruotsi). Hankkeen koreografinen mentori on Anthony Missen (Company Chameleon, Englanti).

Ydinryhmän lisäksi eri paikoissa tulee osan matkaa mukaan alueellisia tanssitaiteilijoita. Rail2Dance-työpajojen paikallisina tanssitaiteilijoina Vaasassa toimii Riina Kalmi ja Anthoni Levonsaari.

Työpajoissa Rail2Dance- hankkeen kansainvälinen taiteilijajoukko sekä paikalliset tanssitaiteiljat jakavat ideoita esitysinterventioiden kehittämiseen ja luomiseen julkisissa tiloissa. 2.6. tapahtuva työskentelyjakso päättyy julkiseen kaupunkitilaesitykseen Nykytaiteenmuseo Kuntsin rannalla klo 16 aikaan. Kalmi ja Levonsaari matkustavat yhdessä ydintaiteilijaryhmän kanssa seuraavana päivänä Uumajaan, jossa työskentely jatkuu paikallisten tanssitoimijoiden kanssa. 

Siirtämällä tanssia sisänäyttämöiltä julkisiin tiloihin hanke pyrkii löytämään nykytanssille uuden yleisön, joka tulevaisuudessa pääsee myös teatterin saleihin. Rail2Dance-projekti on saksalaisen Die Theater Chemnitzin, slovenialaisen PTL – Plesni Teater Ljubljanan / Dansteater Ljubljanan, suomalaisen Tanssiteatteri MD:n ja ruotsalaisen Norrlandsoperanin yhteistyöprojekti. Hanketta rahoittaa Euroopan unionin Creative Europe -ohjelma.

Kiertueen aikataulu:

Tampere 25.5.–30.5.
Vaasa 2.6.
Uumaja 4.–10.6.
Malmö 12.6.
Chemnitz (TanzModerneTanz Festival) 16.–20.6.
Nürnberg 23.6.
Maribor 25.6.
Ljubljana 28.6.–2.7.


Lue lisää täältä: https://tanzmodernetanz.eu/en/rail2dance/ 

Kuva: Drago Videmsek