Nordic Regional (net)working: verkostoitumista lahden yli 

PTAK kehitti yhteisen taiteilija- ja ammattitaidon vaihtohankkeen Dans i Västerbottenin ja Danscentrum Norrin kanssa keväällä 2022. Osana hanketta oli sekä tanssin rakenteiden toimijoiden tapaaminen kuin myös tanssitaiteilijoiden ja -pedagogien verkostoiminen ja ammattitaidon jakaminen uusien työ-  ja yhteistoimintamahdollisuuksien kasvattamiseksi. Käytännössä siis verkosto teki kaksi matkaa lahden yli mukanaan tanssin ammattilaisia, ensin Uumajasta Vaasaan ja toisen kerran Vaasasta Uumajaan. 


Ruotsin delegaatio saapui Vaasaan 16.-18.9.  Mukana oli hankkeen vetäjänä ruotsin puolella toiminut Maria Jonsson, joka toimii tanssikonsulenttina Västerbottenissa ja  Norrlandsoperalla. Verkostotaiteilijoina saapui Linda Remahl, Northern Sustainable Futuren taiteellinen johtaja ja perustaja, Liv Aira, Invisible People Contemporary Dance Companyn perustaja, tanssija ja koreografi sekä Kajza Rauhala, Skellefteåsta tullut tanssipedagogi ja taiteellinen johtaja. Danscentrum Norrin edustaja Anna Eriksson ei päässyt osallistumaan tapaamiseen tällä kertaa, mutta oli tapaamisen toteuttamisessa mukana. Vaasan päädystä olimme avanneet avoimen kutsun, jota kautta saimme alueella toimivia tanssitaiteilijoita ja -opettajia osallistumaan verkostoitumiseen.


Kuva: Liv Aira

Koska ruotsalaisten kollegoidemme lautta saapui sen verran myöhään ja usea heistä oli matkannut hyvinkin pitkän matkan ensin Uumajaan saapuakseen Vaasaan oli ensimmäinen päivä varattu heille omaa aikaa sopeutua, syödä ja tutustua Vaasaan kaupunkina. Seuraaviksi päiviksi keräännyimme työskentelemään yhdessä TaiKonin tiloihin.


Kuva Linda Remahl

Molemmat tapaamispäivät sisälsivät alkuun kahvitteluhetken, jota seurasi liikkeellinen työpaja ja lounas. Lounaan jälkeen työskentelimme ensin tutustumisen parissa, osanottajat kertoivat itsestään, taustastaan ja toimintametodeistaan- tällä tavalla pystyimme hieman kartoittamaan myös toiminta-alueidemme erityispiirteitä ja löytämään yhtymäkohtia työskentelyllemme, kuten myös eroavaisuuksia. Myöhemmässä yhteiskeskustelussa jakauduimme pienryhmiin, missä mietimme vahvuuksia, tarpeita, haasteita ja toiveita, mitkä liittyivät tanssin ammattilaisuuteen, ja pohdimme miten näihin pystyttäisiin vastaamaan. Vieraamme lähtivät sunnuntaina takaisin lahden yli Ruotsiin ja meidän ammattilaiset hajaantuivat tahoilleen mukanaan paljon ajateltavaa mutta myös hienoja kohtaamisia ja kontakteja, joista olisi heille myöhemmin hyötyä. 


Pienryhmissä työskentelyä

Jo ensimmäisen tapaamisen jälkeen saimme tuloksia verkostoinnista, sillä saimme ennen Uumajan tapaamista työntekijä ja kulttuurivaihtoa aikaiseksi Ruotsin suuntaan, ja yhteydet auki tällä tavoin tekijöihin.


kuva: Pia Murto

Matkasimme vastavierailulle 27.-29.1.2023 Vaasasta Uumajaan. Suomen delegaatioon kuului PTAK:n uusi toiminnanjohtaja Eleni Pierides, tuottaja Pia Murto, tanssitaiteilija ja pedagogi Nanna Rahikainen, tanssitaiteilija Ailish Maher ja vastavalmistunut tanssipedagogi Lea Lorenz.Ensimmäisenä päivänä kiertelimme ensin omatoimisesti Uumajassa, tutustuimme kaupunkiin ja sen kulttuuritarjontaan käymällä Nancy Holtin näyttelyssä Bildmuseetissa. Illemmalla meille oli varattuna vapaamuotoinen tapaamishetki Norrlands Operalla, jonka päätteeksi pääsimme seuraamaan Catarina Mirandan Cabraqimera – tanssiteosta, jonka unenomainen maailma avattiin eteemme tanssien rullaluistimilla.Toisena päivänä oli vuorossa liikkeellisiä työpajoja, joihin osallistui paljon alueellisia tanssijoita – kyseessä oli alueen tanssityöpajojen vuoden kick-off tapahtuma. Työpajoja oli 3 erilaista, ja tanssijoillamme oli mahdollisuus osallistua niistä jokaiseen oman valintansa mukaan. Vauhdikkaan päivän jälkeen meillä oli varattuna pöydät ravintola Elektraan, missä pääsimme jälleen vapaamuotoiseen tutustumistoimintaan mukaan – päädyimme jotenkin myös osallistumaan musiikkitietokilpailuun jossa emme päässeet häikäisemään tietämyksellämme, mutta hauskaa oli. Sunnuntaina keskityimme viralliseen verkostoitumiseen lyhyen sharing sessions – toiminnan kautta: verkostoon liittyviltä taiteilijoilta pyydettiin ennen matkaa valmistelemaan lyhyt esittely jostain aiheesta, mikä heitä itseään sillä hetkellä mietitytti ja kiinnosti. Useat päätyivät esittelemään omia töitään ja toimintaansa, joka nosti lisää ajatuksia ja mietteitä, mutta aikataulujen ollessa tiukkoja emme ehtineet aivan vastaamaan ja perehtymään kaikkeen, mitä mielessä oli. Tämän perusteella kuitenkin kysyntää ja tarvetta olisi vastaavalle vaihto-toiminnalle ja verkostoitumiselle edelleen jatkossakin, ja mielenkiinnolla odotamme millaisia projekteja, yhteistöitä ja jatkosuunnitelmia tämä tapaaminen saa aikaan. Pieni info hankkeesta:


Mikä on Nordic Regional (net)working? 


Nordic regional (net)working  – tuo yhteen tanssin ammattilaisia ja luo uusia mahdollisuuksia


Nordic regional (net)working – hankkeen tarkoituksena on löytää uusia tapoja toteuttaa residenssitoimintaa taiteilijavaihtojen kautta, jossa aktiiviset tanssitaitelijat ja -pedagogit voivat jakaa työprosessejaan ja menetelmiään. Hankkeessa on  mukana tanssitaiteilijoita ja tanssipedagogeja Pohjanmaalta sekä Ruotsin Norrbottenista, Västerbottenista, Västernorrlandista ja Jämtlannista. Mukana ovat Pohjanmaan tanssin aluekeskus, Dans i Västerbotten (https://norrlandsoperan.se/dans-i-vasterbotten/) ja Danscentrum Norr (https://www.danscentrumnorr.se/) Ruotsista.


Hanke aloitettiin järjestämällä kaksi viikonlopputapaamista osallistujamaiden tanssitaiteilijoille ja pedagogeille, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään ammattitaitoaan ja löytämään uusia verkostoja sekä kontakteja.  Viikonloput sisälsivät työpajoja, ohjattuja keskusteluja, aikaa jakaa ajatuksia työstä ja tutustua toisiinsa.


Hankkeen käynnistys toteutettiin Pohjoismaisen Kulttuurirahaston / Opstartin tuen avulla.


Aiomme jakaa verkostoitumiseen osallistuneille palautekyselyn, jonka avulla myös pääsemme tekemään tulevaisuuden suunnitelmia lahden ylisen yhteistyön suhteen. Mutta onko sinulla, alueemme tanssin ammattilainen, halu olla mukana kehittämässä toimintaa? Voit lähettää oman ajatuksesi tai esimerkiksi yhteistyötoiveesi meille tämän linkin kautta, joko anonyymisti tai nimellä. Otamme mielellämme uusiakin avauksia vastaan aiheen tiimoilta, jotta voimme rakentaa mahdollisimman hyvin alueidemme tanssin ammattilaisia palvelevan kansainvälisen verkoston. 


https://forms.gle/hzceRY9R6knk4Nft5


Kiitos vastauksestasi!