POHJANMAA TANSSII 2022 – Ari Numminen: Kohti Orlandoa

Vaasan Kaupunginteatterin Julia – näyttämö Perjantaina 9.12.2022 klo 19.15:


 Ari Numminen aloitti uransa Tanssiteatteri Raatikossa ja Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmässä jo 80-luvulla, siirtyen myöhemmin itsenäiseksi taiteentekijäksi ja koreografiksi. Hänet tunnetaan lukuisista omista teoksistaan suomalaisissa eri tanssiteattereissa (Tanssiteatteri Tsuumi, Aurinkobaletti, M/D, Tanssiteatteri Rimpparemmi).


Numminen on tehnyt myös koreografioita teattereihin, oopperaan (Kansallisteatteri, Kansallisooppera, Helsingin kaupunginteatteri, Rovaniemen kaupunginteatteri, Turun kaupunginteatteri) niin musikaaleihin kuin teatteriesityksiin. Nummisen viimeisimmät teatterikoreografiat ovat Hamlet(Kansallisteatteri) ja Vienan meri (Kajaanin kaupunginteatteri). 20 vuoden koreografin ja ohjaus työn jälkeen, Numminen on palannut esiintyväksi taiteilijaksi ja valmistanut duotrilogian Kohti Orlandoa, Vallankumousetydit sekä Prospero. Vaasassa näemme teoksen Kohti Orlandoa.


”Kohti Orlandoa -teoksessa tarkoitukseni on viedä Herttarouvan teemoja eteenpäin ja löytää itsestäni jälleen uusi, herkempi, tanssiva mies. Minua kiinnostaa liikkeen femiinisyys, joka ilmentää aistillisen musiikin tunnelmia – ja päinvastoin. 63-vuotiaana minua kiinnostaa myös tutkia omakohtaisen kokemukseni kautta kehollisuuteni muuttumista vanhetessa.” -Ari Numminen


Virginia Woolfin romaani Orlando kertoo henkilöstä, joka elää 400 vuotta vanhenematta, välillä sukupuoleltaan miehenä ja välillä naisena. Tanssija Ari Nummisen ja muusikko Tuomas Luukkosen teos Kohti Orlandoa on inspiroitunut tarinasta, mutta ei noudata sitä. Kohti Orlandoa on tiikerinpojan matka renesanssikuningattaren luo.


Kohti Orlandoa -teoksen muusikko kitaristi Tuomas Luukkonen on toiminut säveltäjänä ja muusikkona Teatteri Telakalle tehdyissä teoksissa Kama Sutra ja etydejä olemisesta (2009) sekä Sunnuntai (2019). Luukkosen musiikki ottaa vaikutteita fadosta ja lattarimusiikista. Se on hyvin aistillista, musikaalista ja täydentää oleellisella tavalla Kohti Orlandoa -teoksen teemaa.

Koreografia: Ari Numminen
Tanssi: Ari Numminen
Musiikki: Tuomas LuukkonenEsityksen kesto: 40 min


Liput: 20€ / 15€


Täältä Vaasan Kaupunginteatterin lippukauppaan