ikäihmisen kädet

Hoivakotien luovan tanssin ja liikkeen työpajatoiminta Pohjanmaan tanssin aluekeskuksessa

Pohjanmaan tanssin aluekeskus on toiminut Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella tukemassa tanssin ammattilaisia ja nostamassa tanssin merkitystä alueella jo lähes 12 vuotta. Yhtenä toiminnan osana aluekeskuksella on ollut jo vuodesta 2011 asti ikäihmisille suunnattu toiminta. Hoivalaitoksiin ja ikäkeskuksille suunnatun esitystoiminnan lisäksi aluekeskus aloitti vuonna 2012 luovan tanssin ja liikkeen työpajat. 

Ensimmäisenä vuonna ruotsalainen tanssitaiteilija Lina Lundin, Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen vuoden 2011 Pohjoismainen residenssitaiteilija esiintyi residenssissä tuotetulla tanssiteoksellaan Skräcködlan –en slags hyllning till mitt Fin(a)land vanhustenviikon yhteydessä lokakuussa sekä Vuorikadun palvelukodissa Vaasassa 10.10.2012 että Seinäjoen Taidehallilla 11.10.2012. Esitykset toteutettiin yhteistyössä kaupunkien kulttuuritoimien kanssa. Esitysten yhteydessä Lina Lundin johti myös luovia tanssi- ja liiketyöpajoja vanhuksille sekä piti keskustelutilaisuuksia. Työpajassa osallistujat tutustuivat eri kehon- ja liikkeenhahmottamista kehittäviin harjoitteisiin, sekä osallistuvat  luoviin tanssiharjoitteisiin. Työpajasta saatu palaute oli positiivista, joten toimintaa päätettiin jatkaa ja kehittää.

Tästä eteenpäin Pohjanmaan tanssin aluekeskus on tuottanut vuosittain monimuotoista tanssitaidetoimintaa. Osana tätä ollaan kehitetty hoivalaitoksiin suunnattuja luovan tanssin ja liikkeen työpajoja yhdessä alueella toimivien tanssin ammattilaisten kanssa. Ikäihmisille suunnattua toimintaa on kehitetty ja toteutettu myös tiiviissä yhteistyössä alueen kaupunkien kulttuuritoimien kanssa eri projektien ja hankkeiden muodossa. 

Vuoden 2020 keväällä pandemian iskiessä ikäihmisille ja hoivakoteihin suunnatut hyvinvointi- ja virikepalvelut vähenivät dramaattisesti koko Suomessa. Pohjanmaan tanssin aluekeskus ei kuitenkaan jäänyt odottelemaan tilanteen muuttumista, vaan päätyi toteuttamaan alueellisten tanssitaiteilijoiden kanssa työpajoja tallenteina, joita jaettiin hoivalaitoksiin ilmaiseksi käyttöön. Näiden tallenteiden sarjasta on nyt kolme viimeistä teosta jaossa. 

Liike ja luovuus sekä musiikki auttavat kommunikaatiossa, joka saattaa syistä tai toisista ikääntyessä heikentyä. Työpajat ovat avoimia kaikille, ja niihin osallistutaan omien kykyjen ja jaksamisen mukaisesti. Harjoitteet toteutetaan joko istuen, maaten ja seisten. Harjoitukset pohjautuvat mielikuviin, muistoihin ja arkiliikkeisiin, jotka ovat tuttuja kaikille. Tuokiot on suunniteltu sekä muistisairaille että ei-muistisairaille ikäihmisille.

Tavoitteena on myös rohkaista henkilökuntaa ja mahdollisuuksien mukaan omaisia osallistumaan työpajoihin.  Tärkeänä osana luovan tanssin tuokioita on kehon sekä mielen aktivointi, joka auttaa aivoja ylläpitämään tärkeitä neuroniratoja. Tanssillinen liike ja yhteinen toiminta saattavat olla erittäin kaivattuja elementtejä hoivakotien asukkaille, joka voi lisätä yhteisöllisyyttä, mielihyvää ja hyvinvointia kaikille. 

Kaipaatko lisätietoa ikäihmisille suunnatusta tanssin toiminnasta? Ota yhteyttä Pohjanmaan tanssin aluekeskukseen, vastaamme mielellämme kysymyksiinne!