POHJANMAA TANSSII – NINA VIITAMÄKI: SEINÄÄ TUIJOTTAVAT NAISET 3.12.2021

”Seinää tuijottavat naiset” on Nina Viitamäen ideoima ja ohjaama duetto, jonka  koreografia syntyy ennakkoon työstetystä sekä esityshetkessä tapahtuvasta  materiaalista, yhteistyönä tanssija Satu Rekolan kanssa.  

Teos on saanut inspiraationsa siitä tilasta, jossa uppoudumme omiin  ajatuksiimme niin, että kaikki muu ympäriltä haihtuu. Esim. julkisissa  liikennevälineissä tai kahviloissa tuijottamme eteemme johonkin ajatukseen,  tapahtumaan tai suunnitelmaan keskittyen. Emme näe mitään konkreettista,  ainoastaan mielikuvitusmaisemamme. Tuijotamme seinää, kuin tyhjää  maalauskangasta. Kunnes… 

Rekola ja Viitamäki ovat paljon kokeneita, vahvoja mutta myös haavoittuvaisia  humoristeja. Toisistaan ja yleisöstään innostuneina he heittävät kehonsa  maailmaan, jossa unohtuu turha tärkeily ja järkeily. He luovat katsojille tilan  irrottautua arjen odotuksista ja sallimaan omat mielipuolisuutensa.  

Nojaa taaksesi, tuijota eteesi ja anna mielesi vaeltaa. 

Koreografinen ohjaus: Nina Viitamäki 

Tanssi: Satu Rekola ja Nina Viitamäki 

Valosuunnittelu: Liisa Kyrönseppä 

Äänisuunnittelu: Johanna Storm 

Musiikit: The White Stripes ”Conquest”, Kate Bush ”Moments Of Pleasure”,  Prince ”D.M.S.R.”, Atoms For Peace ”Reverse Running” ja DJ Kridlokk ”Ikinä  Kii” 

Ensi-ilta: KokoTeatteri 21.8.2021 

Esityksen kesto: n. 45 min. 

Tuotanto: Samuel Huberin taidesäätiö, Taiteen edistämiskeskus, Jenny ja Antti  Wihurin rahasto, Suomen Kulttuurirahasto sekä Vantaan Tanssiopisto

Liisa Kyrönseppä on valmistunut Teatterikorkeakoulusta valosuunnittelijaksi  1997. Lisäksi hän on opiskellut arkkitehtuurivalaistusta Taideteollisessa  korkeakoulussa. Työskennellyt freelancena mm. oopperan, nykytanssin, ja  ympäristötaiteen parissa, sekä vakituisena valosuunnittelijana Kiasma teatterissa 10 vuotta. Yhteistyökumppaneita vuosien aikana mm.  säveltäjä Kaija Saariaho, kuvataiteilija Raija Malka ja ohjaaja Ilari Nummi.  “Tärkeää valosuunnittelussa minulle on tilalähtöisyys, leikki ja improvisaatio  työprosessin aikana. Tykkään itsenäisestä työskentelystä, mutta aina osana  ryhmää”. 

Satu Rekola on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta  vuonna 2003. Tämän jälkeen hän on toiminut päätoimisesti freelancer  tanssitaiteilijana. Hän on työskennellyt mm. Simo Kellokummun, Sanna  Kekäläisen, Ulla Koiviston, Liisa Pentin, Petri Kekonin, Tino Sehgalin, Russell  Dumaksen ja Hiroaki Umedan kanssa. Rekola tanssi Arja Raatikainen  Companyssa vuosina 2006-2014. Hän on vieraillut Helsingin kaupungin  teatterin tanssiryhmässä ja tanssiteatteri Minimissä sekä Hurjaruuthissa.  Keskeisiä aiheita taiteellisessa työssä hänelle ovat tanssin sisältä kumpuavat  ontologiset kysymykset, kuten mitä on ruumiillisuus ja ruumiillinen tieto?  Kuinka ruumiis ja havainto ovat olemisen ankkureita. 

Johanna Storm on valmistunut Teatterikorkeakoulun Valo- ja  äänisuunnittelun laitokselta. 

Hän on toiminut äänisuunnittelijana lukuisissa näyttämöteoksissa,  videoteoksissa ja näyttelyissä mm. Kansallisteatterissa, Q-teatterissa,  Kiasma-teatterissa ja Zodiak Uuden Tanssin keskuksessa. 

Vuonna 2014 Storm palkittiin SVÄL:n Äänisäde-palkinnolla äänisuunnittelusta  Kansallisteatterin näytelmään Kuningas kuolee. 

Nina Viitamäki valmistui Teatterikorkeakoulusta tanssitaiteen maisteriksi  1997 ja on siitä lähtien toiminut freelance-tanssitaiteilijana, enimmäkseen  pääkaupunkiseudulla. Tanssinut eri koreografien teoksissa (mm. Soile  Lahdenperä, Joona Halonen, Deborah Hay, Alpo Aaltokoski, Mia Malviniemi,  Ari Numminen, Sanna Kekäläinen sekä vierailevana tanssijana Liisa  Pentti+Co:ssa vuosina 2003-2018), esiintynyt näytelmissä (ohjaajina mm. Cris  af Enehielm, Esa Kirkkopelto, Ville Sandqvist) sekä valmistanut omaa  koreografiaa (mm. Täydenkuun tanssit-festivaaleille ja Zodiak-uuden tanssin  keskuksen ohjelmistoon).  

Viitamäelle tanssi on osa hänen identiteettiään ja elämäntapaansa. Hän tykkää haasteista ja rakastaa laittaa itsensä likoon kokonaisvaltaisesti.  Uteliaisuus kehon liikkeisiin on loputon.

Osta lippusi täältä!