Veli-Ville Sivén

MOMENTS FROM K – TEOKSEN TAKAA

Syksyllä 2021 juhlistetaan Malviniemi Companyn kymmenen vuotta kestänyttä toimintaa Moments from K teoksen kiertueella. Teoksen takana on useampi toteuttava taho, joista perehdymme nyt teoksen säveltäjään, Ralf Nyqvistiin.

Ralf Nyqvist(1966-) on muusikko, jonka juuret löytyvät suomenruotsalaiselta Pohjanmaalta missä hän asuu kotikaupungissaan Vaasassa.

Ralf on saanut jazz-pedagogin koulutuksensa Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa, jossa hän opiskeli myös klassista sävellystä. Hän päätti kuitenkin vaihtaa opinnot jazz-sävellykseen Helsingin Sibelius-akatemian jazz-osastolle, josta hän myöhemmin valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2000.

Nyqvist on toiminut kapellimestarina Vaasan ruotsinkielisessä Wasa Teatterissa 25 vuotta. Siellä hän on osallistunut noin 50 näytelmän tekoon, joista suurin osa on ollut musiikkinäytelmiä. Hän on myös työskennellyt muissa teattereissa kuten Vaasan kaupunginteatterissa, Kokkolan kaupunginteatterissa, Turun ruotsinkielisessä teatterissa (Åbo Svenska Teater) sekä Tampereen Kaupunginteatterissa. Nyqvist on myös toiminut pedagogina Pohjanmaan rytmimusiikin koulutuslaitoksissa ja kouluttajana big band -kurseilla ympäri Suomea.

Säveltäjänä ja sovittajana hänet on usein kutsuttu erilaisiin ryhmiin mukaan eri musiikkialojen taholta, mm. taidemusiikki- sekä jazz -alalle ja myös vokaalimusiikki-alalle. Hän on tehnyt musiikkia big-band orkestereille (Kvarken big band, Umo big band, Bothnia rhythm orchestra) ja sinfoniaorkestereille. Hänelle on myös kertynyt paljon työkokemusta lastenmusiikin sekä kansanmusiikin parissa. Ralf on suosittu sovittaja ja kapellimestari orkestereissa ja kuoroissa. Hän on työskennellyt mm. Vaasan kaupunginorkesterin ja Vaasan kamarimuusikoiden kanssa.

NYT-ensemble ja Mylläri-Nyqvist duo ovat Nyqvistin omia ryhmiä joiden kanssa hän on julkaissut CD-äänitteitä. Lukuisien tehtävien ja töiden joukosta voidaan myös mainita osallistuminen Ostrobothnia jazz sextettiin, yhteistyö saksofonisti Peter Nordwallin kanssa levytyksineen ja viimeisimmin Double image duo -projekti lyömäsoittaja Markus Ketolan kanssa.

Miten löysit tälle teokselle sopivan mielentilan?

Teos sai ensin vaikutteita tyhjästä tanssitilasta yhteistyössä Mian (Malviniemi, koreografi) kanssa. Ideat syntyivät kun kuviteltiin Kokkolan raatihuoneen tilat ja ne konkretisoituivat kun tutustuttiin paikanpäällä. Myös Kokkolan muita kohteita kun kauppatori, Mustakarin rannat ja rautatieasema toimivat inspiraationa teoksen syntyessä.

Millä tavalla tila vaikuttaa säveltäjään? 

Sävellysprosessissa on tärkeää ottaa huomioon tila ja kokoonpano. Esiintymispaikkaa voi hyödyntää eri tavoin ja korostaa sen dynamiikkaa esimerkiksi sijoittamalla soittajia eri paikkoihin. Tässä teoksessa muusikot ovat osa koko tilaa ja se haastaa moderniin ilmaisuun kun saavat käyttää kommunikatiivista ilmaisua yhdessä tanssijoiden ja yleisön kanssa. Teoksessa kuule myös äänimaisemia Kokkolasta jossa sekä meren ja tuulen äänet sekoittuu kokkolalaisten kaksikieliseen äänimailmaan. Sävellys perustuu pitkälti koreografian liikeratoihin ja siinä on myös otettu huomioon heidän ääntelyä ja hengitystä.

Onko joku henkilökohtainen tila, johon aina palaa joko fyysisesti tai henkisesti?

Omat mielitilat tai  äänimaisemat ovat aika samat kuin teoksessa käytetyt eli merimaisema ja luonto, mutta myös urbaani äänimaisema kaupunkiäänien ja eri tapahtumien äärellä, mukaanlukien sekä kulttuuriset ja arkiset ovat tiloja joihin palaan mielelläni.

Moments from K -teoksen esityspaikat ja lippuinfon löydät täältä:

Ti 28.9.2021 Vaasa – Vaasan Kaupungintalo klo 19.
Liput varataan Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen kautta, lisätietoja alla.

To 30.9.  Seinäjoki – Kalevan navetta klo 19.
Lipunmyynti Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen kautta, lisätietoja alla.

Pe 1.10 Pietarsaari – Schauman-sali klo 19

Lipunmyynti Schauman-salin kautta.

Lippuhinnat:

Peruslippu: 28 € / Alennusliput: 18€ (eläkeläiset, opiskelijat, työttömät)

Ammattilaiset (TEME-kortilla):   12,50 €

Ryhmäliput (yli 10 hlö ryhmät):  Peruslippu: 25 € / Alennusliput: 16 €  (eläkeläiset, opiskelijat, työttömät)

Vaasan ja Seinäjoen lippuvaraukset:

pia.murto@pohjanmaantanssi.fi / annika.sillander@pohjanmaantanssi.fi, 045 136 4372

Pietarsaaren lippuvaraukset täältä.

Lisätietoja täältä.

Kuva: Jan Ericsson