POHJANMAA TANSSII – ÖSTERBOTTEN DANSAR 26.-27.10.2018

Vasa stadsteater, Julia-scenen

Dansfestivalen, som arrangeras av Regionala danscentret i Österbotten, presenterar två starka verk, båda med anknytning till regionen. Fredagen den 26.10. visas IRIS, av koreograf Johanna Nuutinen och filmskapare Jukka Rajala-Granstubb. Det berörande verket kombinerar film och dans. Lördagen den 27.10. visas MMM-kollektivets glada och tankeväckande GIRL GIRL GIRL.

 

 

Biljetter:

20€ / 15€ & 35€ / 25€ (festivalpass 2 d)

Vasa stadsteaters biljettkassa: 06 325 3961  – ingen internetförsäljning

 

PROGRAM

Fredag 26.10 kl. 19.15

IRIS

– Dans i mänsklighetens sprickor –

IRIS, som är ett samarbete mellan koreograf Johanna Nuutinen och filmskapare Jukka Rajala-Granstubb, kombinerar dans och kortfilm i ett verk som behandlar teman styrka, uthållighet och att bli sedd. Verket hade premiär i september 2017.  Verkets surrealistiska värld för åskådarna på en virtuos och fysiskt och visuellt fångande resa in i en vävnad av mänsklighetens och varandets sprickor och rös.

IRIS är baserat på upplevelser av sjutton 80-90-åriga personer som Johanna Nuutinen intervjuat. Av temorna som uppkom har Nuutinen tillsammans med filmskaparen Jukka Rajala-Granstubb byggt en surrealistisk stig som vandrar mellan en känslig scenvärld och det karga filmlandskapet.

På scenen kommer vi att de hyllade finska dansarna Jonna Aaltonen och Eero Vesterinen. Kortfilmerna är gjorda av Jukka Rajala-Granstubb. I dem figurerar finska och svenska dans- och cirkusartister i olika åldrar. Minttu Vesala har skapat kostymerna och Tuomas Norvio i samarbete med Tapani Rinne har skapat ljudvärlden.

”Jag ville undersöka vilka minnen och händelser ännu i dag berör personer som levt ett långt liv. Och vad de vill tala om när livets stora beslut  är gjorda och risker tagna.

Det som framträdde som starkaste elementen under intervjuerna var människans uthållighet och ihärdighet; förmågan att ta sig upp på benen igen fast livet ruskat om en. Under intervjuerna förstod jag att dessa personer satt framför mig som hjältar, efter alla livets för- och motgångar och alla stötar de fått motta bar de det levda livet som en rustning på sina axlar medvetna om sin egen styrka som vuxit fram genom motgångarna.

TRAILER: https://vimeo.com/253382759

Längd: 55 min (ingen paus)

 

Lördag 27.10. kl. 19.15

GIRL GIRL GIRL

/\/\ /\/\ /\/\ – kollektivet

Maria Autio
Mia Jaatinen
Minna Karttunen

 

GIRL GIRL GIRL är ett manifest för flickor och flickaktighet.

GIRL GIRL GIRL färglägger utanför gränserna.

GIRL GIRL GIRL är det bästa just nu.

GIRL GIRL GIRL är flinkt.

GIRL GIRL GIRL är att visa rumpan.

GIRL GIRL GIRL leker med klassifikationer.

GIRL GIRL GIRL utvidgar begreppet flickaktighet.

GIRL GIRL GIRL påstar inte, men ger plats.

 

GIRL GIRL GIRL

Är tre kvinnliga dansares manifest för flickor och flickaktighet.

Verket har sitt ursprung i dansarnas behov att nedmontera och vända på existerande normer och stereotyper om att vara flicka och kvinna.

Dansarna i verket, den Vasabördiga Maria Autio, Mia Jaatinen och Minna Karttunen har studerat tillsammans på Teaterhögskolans danslinje. De har också gemensamma erfarenheter från den kommersiella dansvärlden (bl.a. show-dans, streetdans, Performing Arts FM-tävlingar) och från konstdansfältet redan före sin studietid.

GIRL GIRL GIRL plockar isär dansarnas erfarenheter om hur som kommersiella dansen och konstfältet skapar beteendemönster för flickor och kvinnor. Som till exempel hur showdansen objektifierar flickor och hur könsnormer förstärks av koreografier.

Samtidigt tar verket ställning till hur snävt samhället definierar flickaktighet och det att vara en flicka. En sak som har redan länge förstärkts av både populärkulturen och konstfältet.
Verket strävar att skapa ett scenutrymme var de kvinnliga dansarnas, flickornas, potential kan förverkligas till fullo och genom det formas och identifieras som något unikt.

GIRL GIRL GIRL leker fritt, fräckt och med humor.

Ljuddesing: Ben Rogers

Längd: 40 min. (ingen paus)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.