POHJANMAA TANSSII – ÖSTERBOTTEN DANSAR 26.-27.10.2018

Vaasan kaupunginteatteri, Julia-näyttämö

Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen tanssifestivaali esittelee kaksi vahvaa teosta, joilla molemmilla on kytkös alueelle. Perjantaina 26.10. nähdään koreografi Johanna Nuutisen sekä elokuvantekijä Jukka Rajala-Granstubbin elokuvaa ja tanssia yhdistävä koskettava teos IRIS. Lauantaina 27.10. nähdään MMM-kollektiivin railakas ja ajatuksia herättävä GIRL GIRL GIRL.

 

 

Liput: 20€ / 15€ & 35€ / 25€ (festivaalipassi 2 pv)

Vaasan kaupunginteatterin lippukassa: 06 325 3961  – ei nettimyyntiä

 

OHJELMA

Perjantai 26.10 klo 19.15

IRIS

– Tanssia ihmisyyden säröissä –

Tanssitaiteilija Johanna Nuutisen syyskuussa 2017 ensi-iltansa saanut, tanssia ja elokuvaa yhdistävä IRIS käsittelee vahvuuden, kestävyyden, selviytymisen ja nähdyksi tulemisen tarpeen teemoja. IRIS vie katsojat virtuoottisen fyysiselle ja visuaalisesti vangitsevalle matkalle ihmisyyden säröistä koostuvaan kudelmaan.

IRIS pohjautuu Johanna Nuutisen haastattelemien seitsemäntoista 80-90-vuotiaan henkilön kokemuksiin. Haastatteluissa esiin nousseista teemoista Nuutinen rakensi yhdessä elokuvantekijä Jukka Rajala-Granstubbin kanssa surrealistisen polun, joka liikkuu herkän lavamaailman ja karun elokuvamaiseman välillä.

Teoksessa tanssivat lavalla maineikkaat suomalaiset tanssitaiteilijan Jonna Aaltonen ja Eero Vesterinen. Lyhytelokuvat teokseen on kuvannut Jukka Rajala-Granstubb. Lyhytelokuvissa esiintyy eri-ikäisiä tanssi- ja sirkustaiteen huippuosaajia Suomesta ja Ruotsista. Puvustuksen on suunnitellut Minttu Vesala ja äänisuunnittelusta vastaa Tuomas Norvio yhteistyössä Tapani Rinteen kanssa.

”Halusin tutkia, mitkä muistot ja tapahtumat liikuttavat pitkän elämän eläneitä ihmisiä vielä tänäkin päivänä ja mistä he haluavat puhua, kun elämän suurimmat siirrot ja riskinotot on jo koettu. Voimakkaimmin haastatteluista nousivat esiin ihmisen kestävyys ja sitkeys; kyky nousta takaisin jaloilleen elämän viilloista huolimatta. Haastatteluiden aikana oivalsin, että kaikkien elämän käänteiden ja kolhujen jälkeen nämä ihmiset istuivat edessäni sankareina kantaen elettyä elämää kuin haarniskaa hartioillaan ja luottaen jokaisen haasteen vahvistamiin voimavaroihinsa.“

TRAILERI: https://vimeo.com/253382759

Kesto: 55 min (ei väliaikaa)

 

Lauantai 27.10. klo 19.15

GIRL GIRL GIRL

/\/\ /\/\ /\/\ – kollektiivi

Maria Autio
Mia Jaatinen
Minna Karttunen

 

GIRL GIRL GIRL on manifesti tytöille ja tyttöydelle.

GIRL GIRL GIRL värittää rajojen ulkopuolelle.

GIRL GIRL GIRL on parasta just nyt.

GIRL GIRL GIRL on kepeää.

GIRL GIRL GIRL on hyvää pyllyilyä.

GIRL GIRL GIRL on lokeroinnilla leikittelyä.

GIRL GIRL GIRL laajentaa tyttöyden käsitettä.

GIRL GIRL GIRL ei väitä vaan antaa tilaa.

GIRL GIRL GIRL on kolmen naisesiintyjän manifesti tytöille ja tyttöydelle. Teos on saanut alkunsa esiintyjien tarpeesta purkaa ja kääntää päälaelleen tyttönä ja naisena olemiseen liittyviä stereotyyppisiä mielleyhtymiä sekä normeja.

Teoksen esiintyjillä, Vaasalaislähtöisellä Maria Autiolla, Mia Jaatisella ja Minna Karttusella on takanaan yhteisiä opiskeluvuosia Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen linjalla. Heillä on myös samantapaista tanssitaustaa kaupallisen tanssin (mm. show-tanssi, katutanssilajit, Performing Arts SM-kilpailut) sekä taidetanssin parissa jo ennen opintoja.

GIRL GIRL GIRL purkaa esiintyjien kokemuksia kaupallisen tanssin ja taidekentän tytöille ja naisille asettamista toimintamalleista, kuten esimerkiksi showtanssissa tyttöjen objektivointi ja sukupuolen stereotypioita ylläpitävät koreografiat. Samalla teos ottaa kantaa siihen, miten kapeana yhteiskuntamme näkee tyttöyden ja tyttönä olemisen, jota populäärikulttuuri sekä taidekenttä ovat omalla toiminnallaan jo pitkään vahvistaneet.

Teos pyrkii avautumaan näyttämönä, jossa naisesiintyjien, tyttöjen potentiaali voi toteutua täytenä ja sitä kautta uudelleen muotoutua sekä identifioitua ainutlaatuisena.

GIRL GIRL GIRL leikkii vapaasti, räävittömästi ja hyvällä huumorilla.

Äänisuunnittelu: Ben Rogers

Kesto: 40 min. (ei väliaikaa)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.